Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1928255 www.bgdnes.bg

Нахапана от куче осъди общината в Шумен за 1655 лева

Община Шумен ще плати на Атанаска С. Д. 1500 лева за причинени неимуществени вреди, след като била нападната от бездомно куче на 18 октомври 2012 година. Това е отсъдил Районният съд в Шумен на 12 април 2013 година.


Пострадалата работела в кв. „Б. Българанов", където имало много безстопанствени кучета, проявяващи агресия към минувачите. Вечерта, на 18 октомври, жената се връщала от работа и вървейки по ул. „Искър" е нападната и ухапана от куче, във връзка с което се наложило да й бъде оказана спешна медицинска помощ, както и да ползва осем дни отпуск поради временна нетрудоспособност.

Реклама

„Ищцата твърди също, че лечението е продължило повече от два месеца, като през този период е продължавала да изпитва болка, че нараняванията са й причинили затруднения при къпане и ходене, както и че са довели до трайни белези, ограничаващи я при избор на облекло", пише в решението на съда.

Заедно с разходите по лечението, пострадалата е поискала обезщетение от 1702 лева, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на иска до окончателното изплащане на сумата, както и направените по делото разноски.

От Община Шумен са счели, че предявеният иск е недопустим и неоснователен, тъй като увреждането е настъпило в резултат от битова, приравнена на трудова злополука. Отделно от изложеното, представените доказателства били несъответстващи и неотносими към настъпилата злополука.

С оглед на всички предоставени доказателства, Районният съд осъдил община Шумен да заплати 1500 лева неимуществени вреди и 155.27 лева, представляващи причинени на ищцата имуществени вреди в резултат от посоченото нападение от бездомно куче, ведно със законната лихва върху главницата от датата на предявяване на исковата молба - 19.12.2012г. до окончателното изплащане на дължимите за главница суми. Освен това общината ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 349.25 лева. Решението подлежи на обжалване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама