Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1928674 www.bgdnes.bg

Мъжете разбират жените, като се вгледат в предишни гаджета

Мъжете искат, но не винаги могат да разберат жените. Опитвайки се да разчетат емоциите на нежните създания, те ги сравняват с бивши гаджета.

Проучване на университета Дюзбург-Есен доказва, че мъжкият мозък не можел да разбира и анализира емоциите и действията на жените, пише научното списание "Плосуан".

Реклама

Учени са показали на 22 мъже снимки на очи, изразяващи различни емоции - 18 мъжки и 18 женски очи. Анкетираните е трябвало да посочат емоцията, която изразяват отразените очи.

Резултатът показва, че на мъжете е било два пъти по-трудно да определят емоциите, изразени от жени, отколкото тези, изразени от мъже.

Очите ни по принцип са най-важния индикатор на чувства. Докато мъжете, участващи в експеримента, са разглеждали снимките, учените са изследвали и мозъчната им дейност. Когато силният пол гледал мъжки очи, в мозъка му се задействала зона амигдала (набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си - б.р.). Тази област е отговорна за емоционалното възприемане на ситуации и спомени, свързани с емоции и опасности. Така мъжете изпитвали емпатия към изразената емоция и си я спомняли като изпитана и от самите тях.

Когато обаче погледнели женски очи, тази мозъчна зона не се активирала. Тогава мъжете от липса на емпатия се опитвали да си спомнят други женски очи, изразили подобна емоция и така се опитвали да си обяснят какво чувства жената срещу тях.

Учените смятат, че причината за това се крие в еволюцията. През каменната ера е било много важно за мъже, защитаващи територията си от врага, да са в състояние да виждат през очите на противника. Това обаче не ги е направило по природа емпатични към женските емоции.

Реклама
Реклама
Реклама