Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1928803 www.bgdnes.bg

5000 лв. на месец за подслушване, 400 лв. на ден за следене

5 хил. лв. месечно излиза подслушването по поръчка, а проследяването струва 400 лв. на ден. Това разкриха пред "168 часа" източници, които от години са в този специфичен бизнес.

Според тях в столицата има няколко частни фирми с много добра мобилна апаратура за записване на телефонни разговори. Повечето модули били внесени от Швейцария - в тях имало локализатор за местоположението и декодиращо устройство за сигнала. Техниката позволява да се проследяват разговори в радиус от 150 м. Тези машини се водели среден клас. Цената им стартирала от няколко стотин хиляди евро до над милион. Частната апаратура приличала много на тази на МВР, но била с доста по-скромни възможности.

Реклама

На бизнесмените им излизало най-евтино да вадят разпечатка на разговорите на конкурентите си на черно - от свои хора в мобилните оператори. От специализираните фирми за проследяване тарифаа била доста по-висока - 1000 лв.

Детективите казват, че вече почти никой не ги търси за стационарно подслушване на офиси. Според тях микрофоните и микрокамерите са станали толкова евтини и достъпни, че бизнесът масово купува служители на конкуренцията, за да ги поставят, без да бият на очи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама