Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1987714 www.bgdnes.bg

Бой за креслата на 4-ма владици

Бисерка БОРИСОВА
С четирима нови митрополити ще се сдобие синодът в най-скоро време, а борбата за позициите вече е ожесточена.
Това споделиха пред "България Днес" източници от няколко митрополии. По думите им поне 15 от 18-те епископи вече се "натискали" за владишко расо, въпреки че кампанията по избора още не е започнала. Със сигурност нови митрополити ще има за Русенската митрополия, за САЩ, Канада и Австралия, както и за Западна Европа. Много вероятно било с нов владика да се сдобие и Неврокопската епархия.
Същинската борба между епископите за владишкото расо ще започне през юни, когато синодът официално ще разгледа вече депозираната оставка на настоящия митрополит за Америка - дядо Йосиф. Досегашният американски митрополит обяснил, че иска да се пенсионира, но имало вероятност да стане и шеф на кабинета на патриарха. Дядо Йосиф бил посочил и свой заместник в САЩ, научи "България Днес". Лобитата сред родните духовници обаче имали свои претенденти. Според запознати с най-голям шанс да наложи свой човек бил Пловдивският митрополит Николай.
Свой доверен епископ пък искал да наложи в Русенска епархия Ловчанския митрополит Гавриил. Очакваше се именно той да стане временно управляващ Русенската епархия, но новият патриарх решил да съвместява длъжностите. "Неофит стои повече време край Дунав, но въпреки това Гавриил "пресява" неофициално претендентите", разкриват вече свещеници.
С поста си ще се раздели и Средноевропейският митрополит Симеон. 92-годишният владика вече е много болен, от години се лекува в САЩ. През 2009 дядо Симеон бе отстранен от синода заради огласено агентурно минало, но това предизвика възмущение сред българските емигранти и през 2010 той бе възстановен. Заради болестта му обаче делата на БПЦ в Западна Европа "буксуват". Като евентуален негов наследник се спряга викарият му - епископ Тихон, но патриархът не искал човек на Симеон да застане начело. "Очаква се войната между лобитата тук да е голяма - Западна Европа става все по-важна, след като все по-често се чуват призиви за възраждане на икуменизма (сближаване на ортодоксалната църква с римската Ц бел. авт.)", разкриват запознати. Допълват, че митрополит Николай също имал свой претендент за Западна Европа - епископ Антоний.


Натанаил също подава оставка

Очаква се на събора през юни оставка да подаде и Неврокопският митрополит Натанаил. "Вече е много немощен и болен, ходи постоянно на химиотерапии. За пръв път тази година не се появи на служение на Цветница в Благоевград", разкриха запознати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама