Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2073718 www.bgdnes.bg

Фермерите фалират, разпродават нивите си

Пазарът на земеделска земя става все по-неатрактивен, показват последните данни от пазара на недвижими имоти. От 2010 г. до сега с над 30% е намалял броят на земеделските производители у нас.


Данни на частни съдебни изпълнители сочат, че само за настоящия месец има над 80 парцела пуснати в продажба или обявени на търг. Те се намират на територията на цялата страна и представляват хиляди квадратни метри земеделска площ.

Реклама

Голяма част от имотите са собственост на фермери, които не успяват да обработват земята си или са пред фалит. Някои от тях са получили нивите като гарант срещу кредити, които не успяват да погасят заради ниската цена на продукцията им и се налага да напуснат пазара, продавайки бизнеса си с заедно със земите.

Търговци и производители в сектора коментират, че цените на вносните земеделски продукти са с над 50% по-евтини от родните. Успоредно с това е налице слабо подпомагане от държавата, в сравнение с постоянната политика на страните от Европа и региона на Балканите.

Няма възможност за комасиране на земите, наблюдава се липса на работещи напоителни системи (едва 2% работят), инвестицията в селскостопанска продукция изисква много усилия и средства, без това да има възвръщаемост.

Всичко това прави тези земи крайно неатрактивни за инвеститорите и респективно купувачи липсват. Сред хилядите земеделски земи, обявени за продажба, има такива с начални цени 300 лв. за 2500 квадрата, а липсата на интерес към сектора сваля цените още повече.
Брокери коментират, че земеделието става все по рисков сектор, който изисква сериозни инвестиции, но не гарантира добри приходи. От сектора са скептични по отношение на земеделието и нямат очаквания то да процъфти отново.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама