Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/5398374 www.bgdnes.bg

15 000 подкрепят Милко, който спаси куче от собственика му, но се озова в ареста

Полицията проверява дали има насилие над животното, което беше влачено с кола от собственика си Стефан Игнатов

Над 15 хил. души подкрепиха Милко Величков само за денонощие в интернет с искане за сваляне на обвиненията срещу него и разследване за Стефан Игнатов, който влачи кучето си с кола в София.

Реклама

В събота следобед Милко Величков видял как съседът му е вързал животинчето за теглича на автомобила си, а то е цялото в кръв. Милко стрелял във въздуха с газов пистолет, за да го спре. Малко по-късно Величков се озовал в ареста за хулиганство, а мъчителят на животното Стефан Игнатов е на свобода.

Случаят взриви фейсбук, а в интернет има петиция в защита на Милко.

“Не знам какво

да мисля за

гражданското

общество

в България. На инцидента имаше много свидетели. След това, когато трябваше да разкажат истината, се покриха. Какво да кажа на децата си? Кое е правилно? Да мъчиш животно или да се опиташ да го спасиш?”, казва Милко Величков пред “24 часа”. Той е благодарен на хилядите, които го подкрепят. Районната прокуратура в София все още разследва случая. Милко си е наел адвокат и предпочита да не коментира работата на прокуратурата.

“В събота около 15,30 ч си оправям разни неща по мотора. Около мен си играят дечурлига. В един момент се задава фолксваген с висока скорост. Преследва я такси. След секунди разбирам причината - на теглича на този, когото не знам как да нарека, е закачено куче, което се влачи. Горкото животно се

влачеше по

корем

в продължение

на поне 200 м,

а той очевидно нямаше намерение да спре”, разказва Милко Величков. Тогава извадил газов пистолет и стрелял във въздуха, за да обърне внимание на шофьора на фолксвагена. Той обаче не спрял и продължил да влачи кучето.

Животинчето е на Стефан Игнатов, който работи като шофьор в градския транспорт.

Според близките му той го взел от фирма, където нямали с какво да го хранят, когато било малко. Казва се Нола.

Реклама

“Настигам колата след ъгъла и с помощта на комшии, които се покриха, когато трябваше да свидетелстват, го извадихме от колата. Започна разправията. Лично подадох сигнал на тел. 112. Оправданието му беше, че го бил забравил, докато го разхождал”, продължава разказа си Милко Величков.

Роднините и приятелите на Стефан Игнатов твърдят, че му се обадили от работата и той тръгнал с колата, като забравил, че кучето е вързано за теглича.

По време на разправията Игнатов казал, че животното си е негово и ще прави каквото си иска. Подхвърлил също:

“Ако искам, и

прасе ще си

вържа и ще

си го тегля”

След сигнала на тел. 112 на мястото се изсипали патрулки на полицията. Милко Величков е отведен в районното. Дежурен прокурор написал постановление за привличането му като обвиняем за хулиганство. Милко стоял 24 ч в ареста заедно с трима цигани, които оказали съпротива на полицията при задържането им. Стефан Игнатов също е разпитан, но си тръгва от районното след показанията. “Понеже, видите ли, Милко може би бил гръмнал във въздуха, идиотът преживял голям стрес и уплаха и сега Милко го чака присъда", гневи се Величков.

Спасителят на кучето Нола е обвинен по чл. 325 от НК, който предвижда до 2 г. затвор, пробация и обществено порицание заради непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред.

От СДВР казаха за “24 часа”, че полицаите проверяват дали има данни за насилие над животно, което е престъпление по НК. Той предвижда пробация или глоба до 5 хил. лв., ако се докаже, че Стефан Игнатов не е положил достатъчно грижи за животинчето и му е причинил средна или тежка телесна повреда.

“Смятаме, че

трябва да бъде

свалено

обвинението

в хулиганство

към Милко, а към влачилия кучето не само трябва да бъдат повдигнати обвинения в насилие над животното, но и да бъде съден с максимална присъда за престъплението му! Замислете се, че всички садисти, които изтезават животни, с лекота биха изтезавали и хора! Искаме строго наказание за садиста, влачил кучето!”, пише в петицията в подкрепа на Милко Величков. Авторите ѝ сами признават, че тя няма юридическа стойност и е само за морална подкрепа. Те цитират и чл. 12, ал. 1 от НК: Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.”

226 престъпления срещу животни

през 2015 г., 38 - разкрити

226 са регистрираните насилия над животни през 2015 г., разкрити са 38. Това сочи статистиката на МВР за изминалата година. Информацията е от писмен отговор на министър Румяна Бъчварова от февруари т.г. до депутата от АБВ Светослав Белемезов. 

Най-много престъпления срещу животни са извършени в областите Бургас и Пловдив.

“Като положителен елемент от криминализирането на тези деяния е отчетено, че не са налице случаи на рецидив за лица, които са били осъдени за насилие над животни”, пише Бъчварова до депутата.

Анализът на МВР показва, че животните се тровят или се прострелват с ловно оръжие. Затова и трудно се открива извършител.

МВР и Министерството на земеделието и храните заедно работят по превенцията на насилието над животни, въпреки че няма правна регламентация за това.

От м.г. в областните дирекции на МВР има определени служители, които работят по разкриването на престъпления срещу животни.

Реклама
Реклама
Реклама