Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7208627 www.bgdnes.bg

Дора Добрева, психолог: Говорете свободно с децата за наркотиците

Важно е да се запази уважението към зависимите

Коя е тя

Дора Добрева е бакалавър по психология, магистър по консултативна психология, преминава обучения по позитивна психотерапия и когнитивноповеденчска терапия. В продължение на 3 г. е оператор в терапевтична общност „Феникс“ - резиденска програма за работа с пристрастени. 1 година обучение в метода мотивационно итервюиране - краткосрочен метод за работа със зависими. От 7 години има частен кабинет в Пловдив и от 3 години в София. Работи по най-трудните теми за пристрастени и хора с хранителни разстройства. За себе си казва, че е търсач на човеци.

- Г-жо Добрева, България е на първо място по употреба на амфетамини от ученици. Каква трябва да е първата стъпка към отпадането ни от тази класация?

Реклама

- Статистиката е тъжна, тя само показва как ние, отговорните за отглеждането на децата, не сме адекватни по отношение на проблема с наркотиците. Най-основното е да имаме висока култура по темата. Страхът, срамът и идеята, че това на мен няма да ми се случи, са част от причините за тази класация. Не са готови не само родителите, но и учителите, училищните психолози и всички, които са отговорни за отглеждането на нашите деца.

- Как да реагират родителите, когато разберат, че детето им е "пробвало"? И задължително ли пробата води до зависимост?

- Всеки родител сам трябва да реши кое е най-доброто за неговото дете, но основното е да има готовност да говори свободно по темата за наркотиците. Да не се страхува както от реакцията на детето, така и от всичко, което ще последва. Активно да търси помощ, как други са се справили и сам да реши какво е правилно да направи.

- По какъв начин може да бъде проверено едно дете в пубертета дали е взимало амфетамини или друг вид дрога? Тестовете в домашни условия могат ли да бъдат манипулирани от изобретателните детски мозъци?

- Употребяващите психоактивни вещества са много изобретателни. Има различни тестове в аптеките и не е нужно да са комбинирани. Може да се закупят различни тестове и да не се казва на детето какви тестове му се правят. Уринните са по-достъпни. Цената им е около 4 лева. Те за съжаление не успяват да уловят новите синтетични дроги. Кръвните тестове улавят повече синтетичните дроги. Има няколко неща, които могат да помогнат за валидността на теста вкъщи: да се измият ръцете на детето с топла вода и сапун, с вдигнати до лакти ръкави. Тестът да се прави пред очите на родителя. Урината да е топла. В помещението, където се прави тестът, да няма вода. Съдът, в който се уринира, да е подаден от родителя.

- Наказанията и заплахите имат ли някакво влияние за спирането на употребата? Или точно обратното?

Реклама

- Наказанията и заплахите работят в много редки случаи. Разбирането, приемането на личността на детето и категоричното неприемане на употребата са по-адекватни реакции. Чувала съм всичко - от баща, който е завързал дъщеря си на Витоша и с пистолет на челото й е обяснил, че наркоманки няма да отглежда, до майка, която е изпушила количеството на детето й, за да няма за него. И съм разбрала, че универсална рецепта няма. Важно е да се знае, че родителят е този, който може най-точно да прецени как да постъпи. Всеки родител обича детето си по безусловен начин, но е нужно да стигне до крайности в борбата с употребата на психоактивни вещества.

- Кои са външните фактори, които подтикват тийнейджърите към дрогата?

- Много от децата в тази възраст се преживяват като "не достатъчни": не достатъчно добри, красиви, готини, умни, успешни, силни, слаби... Откъсването от средата по една или друга причина, идеята, че детето е различно от другите или че не е достатъчно добро, интересно или готино. В общи линии психоактивното вещество е пряк път към нещо, което е важно за детето, но то няма умението да си достави това преживяване по друг начин. Сложно е. Родителите много често говорят на децата си, вместо да си говорят с тях.

- Какви трябва да са първите действия при установена зависимост?

- Истината. Нужно е да се запази уважението към употребяващия, да се защити неговото самоуважение. И е много важно родителите, когато говорят, да са сигурни, че ще направят това, което казват.

- В каква възраст трябва да започне подготовката на детското съзнание за опасностите от наркотичните вещества?

- От раждането му. Защитата му от наркотиците е свързана с изграждане на ценностна и морална система. Създаването на интереси, отношението към парите и към знанието. Отношението към семейството и традициите. Честността, уважението, доверието и отговорността са стойности, които не се създават за един ден, те се градят през целия живот.

- Имате ли наблюдения как се справят силно развитите страни в Европа с този проблем?

- Не е толкова трудно и не е толкова скъпо. Нужно е подрастващите да са ангажирани с разнообразни, интересни дейности. Няма универсална рецепта, но това помага.

- Какво е мястото на учителите в защитата на подрастващите?

- Мястото на учителите е огромно в живота на децата ни. За съжаление те нямат самочувствие и често нямат представа как да се справят с темата наркотици. Скоро говорих с един очарователен млад мъж, който ми сподели, че като ученик е употребявал, че учителите са знаели, но никой нищо не направил. Имал една добра учителка, тя го попитала, Стояне, ти пак си се напушил, а той отговорил – да, госпожо. Но нищо не последвало. Една майка ми разказа как училищният психолог й е обяснил, че е добре тя да свиква с поведението на непокорния си син, защото всички са такива. По съвременните изисквания учителите имат задача да натъпкват някакви знания в главите на учениците и да попълват доста обемна документация и не им остава време да помислят, че училището е преди всичко място за децата ни.

Реклама