Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7560435 www.bgdnes.bg

Руши се убежище на Левски

Държавата се отказва да го спасява

Уникален средновековен храм тъне в руини и забрава

В тъжни руини, тотална забрава и без шанс да се спаси тъне уникална средновековна църква в мездренското село Долна Кремена, показа проверка на "България Днес".

Старият храм "Св. Никола" в населеното място от години е оставен на произвола на съдбата. Единствено стените са останали и част от стенописите в храма. Един от тях буди особено възмущение и гняв сред дошлите да видят един от символите на нехайството у нас - ликът на Христос, върху когото неизвестна ръка е написала "Боже, прости".

Реклама

Тъжната съдба на светата обител внася още по-голяма сивота и заради факта, че именно тук Васил Левски основава революционен комитет през 1872 г. Посещавайки Долна Кремена, той избира църквата "Свети Никола" за своето съзаклятническо дело.

Храмът, изграден според историци около XII-XIII век, бил средище на българщината и християнските ценности. Функционирал е и като килийно училище във вековете на турско робство. Ето защо Дякона го превърнал в център на местната революционна организация.

В Долна Кремена Апостола намерил будни люде и съмишленици. Те с готовност се включили в революционата му дейност. Под ръководството на учредения от Левски комитет на 19 май 1876 г. местните хора въстават против турската власт. Много от тях след това попадат във видинския затвор.

В годините се правят опити за възраждане на църквата. През пролетта на 2005 г., след обилни наводнения в района, тогавашният кмет Румен Серафимов поставя в притвора на храма дървено скеле, което поддържа покрива и го пази от срутване. Въпреки това светилището започва все повече да запада, а Серафимов не успява да намери средства за реставрация. Покривът вече е рухнал, стените са съборени, а абсидата е на парчета.

"Трябват изключително много пари за реставрация. Интересуваха се от Министерството на културата и други институции дали може и как да се възстанови. Но заради необходимите средства се отказват. Десетилетия наред храмът е оставян да се руши и от бездействието той се събори. Нищо не можем да направим", сподели пред "България Днес" сегашният кмет на Долна Кремена Анюта Маньовска.

Реклама
Реклама
Реклама