Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9232639 www.bgdnes.bg

Коминочистач спасява COVID болни

Доброволец е в белодробното отделение на болницата в Разград 

Не ме е страх от вируса, близките ме подкрепят, казва Богослов 

Коминочистачът Богослов Стоянов е доброволец в битката за живота на хора с COVID-19. От началото на този месец 27-годишният младеж дава няколкочасови дневни и нощни дежурства в болница "Св. Иван Рилски" в Разград, а през останалото време се катери по покриви и чисти комини.


Богослов е млад и уверен човек. Признаха, че страхът му е непознато чувство, а доброволчеството му няма крайна дата - ще бъде на разположение на болницата, докато имат нужда от него.

Реклама

"През 2017 година завърших курс за парамедик и малко след това започнах работа в Центъра за спешна медицинска помощ в Разград. Последва период, в който бях международен шофьор в цяла Европа. Промяната беше наложителна от финансова гледна точка. Когато започна кризата с коронавируса, реших отново да се върна в болницата. Както на много места, и там има огромна липса на кадри и медицински служители и затова реших да помагам по какъвто и да е начин. Каузата ми е да помагам на хората - нещо, което се опитвам да правя още от дете", започна разказа си пред "България Днес" Стоянов.


На 5 ноември тази година той застъпва на първата си смяна като доброволец. Проявява инициатива да бъде на първа линия в белодробното отделение, като директно им досег с пациенти с COVID-19. Казва, че работата му е като на парамедик, но се приема повече като помощник на лекарите и медицинските сестри. Престоят му в болницата всеки път е различен - понякога е през деня, друг път поема нощи смени. Няма и ограничение в часовете, които прекарва в лечебното заведение, но това не му тежи. Напротив, чувства се добре, че може да е полезен. И се амбицира допълнително, когато вижда колко изморени са докторите, които в продължение на месеци се борят със страховитата зараза.


"Всеки човек го е страх, но аз правя така, че да пазя себе си и хората около мен. Да ви кажа честно, нямам страх от вируса. Относно опасенията от близките ми хора - те нямат проблем, разговарял съм с тях, приятели и роднини ме подкрепят, че доброволно помагам. Това ми дава много сили", казва още момчето с добро сърце.
По време на всяко дежурство Богослов е с костюм, гащеризон, шлем, ръкавици и двойна маска.


"Тежко е да се носи такава екипировка, но съм свикнал и за мен няма проблем. Вече дори не ми прави впечатление", обяснява Стоянов. И се обръща към хората, които не вярват в съществуването на COVID-19: "Всички трябва много да внимават и да се пазят един от друг. Има го този вирус. Някой казва, че е майтап, но всъщност е много сериозен. Смъртните случаи се увеличиха и хората трябва да внимават. В началото на тази година бях международен шофьор и бях на места, на които беше по-страшно, отколкото е в момента в България. Бях в Италия, Германия, Швейцария, Белгия... В Италия беше най-страшно, бях там, когато беше пикът. Мерките бяха много по-сериозни от това, което виждаме при нас сега. Препоръката ми е каквото се казва от доктори и професори, да се спазва. Дистанция, маски, зелени коридори... Ако сме отговорни и следваме правилата, е напълно достатъчно".


Докато работи като шофьор, Богослов два пъти е поставян под 14-дневна карантина, която се налага да прекара в камиона.
Освен в болницата младият мъж работи и като коминочистач. Всеки ден получава обаждания за професионални ангажименти. Опитва се да откликне на всички и да помогне както на пациентите, така и на хората със запушени комини.


"Близо 6 години и половина се занимавам с това. Чичо ми беше коминочистач, но почина. И аз откраднах от него занаята - както знаете, занаят не се учи, а се краде. Чичо ме вдъхнови да се захвана с тази дейност. Всеки ден ме търсят. Когато не съм в отделение, ходя да чистя комини. Всеки Божи ден е работата. Моята мисия в живота е да помагам. И вярвам, че съм полезен за пациентите в болницата", завършва 27-годишният младеж.

Реклама


Друга голяма страст на Стоянов е народната музика. Свири на тъпан и гайда, пее български песни и е част от самодеен състав "Капанка" в разградското село Дряновец. Но пандемията спира творческата му дейност и той заменя народната носия с екипировката срещу коронавирус.

Ванга му казва, че е докоснат от Бога 

Среща с Ванга предопределя живота на Богослов, който е кръстен на дядо си и приема с особено уважение името си.


"Като дете са ме водили при баба Ванга и тя ми е казала, че съм докоснат от Бога. Навсякъде си вървя с късмета и затова не спирам да помагам на хората. Правя всичко възможно и искам да дам пример на хората, а на лекарите да покажа, че не трябва да се отказват. Ако не си помогнем сами, няма кой друг", разсъждава коминочистачът доброволец.

Реклама
Реклама
Реклама