Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9336504 www.bgdnes.bg

Коминочистачът доброволец Богослов Стоянов: На Коледа ще съм в COVID отделението вместо със семейството

Дядо Коледа ще може да си раздаде подаръците, защото комините са изчистени, казва с усмивка добрият младеж 

"На Коледа и Нова година ще бъда в COVID отделението на разградската болница. Няма да мога да празнувам със семейството си, за да бъда полезен на хората, които имат нужда от мен."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" 27-годишният Богослов Стоянов, който през половината от времето си помага в битката с коварния вирус, а през останалото се качва по покриви, за да чисти комини. Преди повече от месец ви разказахме за един от героите на 2020 година, който е категоричен, че ще продължи да доброволства, докато лечебното заведение се нуждае от него.

"Обичам да казвам, че "умиранка има, но отказванка няма". Много е трудно, трупа се умора с дежурствата, но няма да се откажа. Щом съм се хванал на хорото, ще го играя докрай! С очите си видях как хора умират и затова не мога да си тръгна. Тъжно ми е, че няма да бъда със семейството си, но има направен график и не смятам да се отклонявам от него. Така съм научен - винаги да помагам", категоричен е в позицията си коминочистачът.

На 5 ноември тази година той застъпва на първата си смяна като доброволец. Проявява инициатива да бъде на първа линия в белодробното отделение, като директно им досег с пациенти с COVID-19. Казва, че работата му е като на парамедик, но се приема повече като помощник на лекарите и медицинските сестри. Престоят му в болницата всеки път е различен - понякога е през деня, друг път поема нощни смени. Няма и ограничение в часовете, които прекарва в лечебното заведение.

Богослов изтъква, че доброволчеството има своите плюсове и минуси - работата е много, но усеща удовлетворение, че може да помага. "Смъртта понякога се случва в ръцете ти. Отиват си предимно възрастни хора, но всички виждаме, че и за по-млади може да е фатален коронавирусът. Затова трябва да се пазим, да сме отговорни и да не подценяваме ситуацията. Няма нищо лошо понякога да слушаме лекари, генерали и премиери - това може да ни спаси живота", добави 27-годишният младеж.

Въпреки ангажиментите си в болницата той продължава да работи като коминочистач. Заявките към него валят една след друга и буквално няма свободно време. "Понякога телефонът ми звъни и казвам, че не мога да говоря, защото съм на покрив, където примерно съм стъпил само с един крак. Но мога да кажа едно на Дядо Коледа - комините са изчистени и спокойно може да влезе през тях и да си свърши работата, като раздаде подаръци на децата", допълва през смях коминочистачът доброволец.

Той едно от най-разпознаваемите лица в Разград, като чисти комините в града повече от шест година. "Краде" занаята от чичо си, който починал преди време. Младежът допълва, че усеща призвание да помага на хората и това личи от името, което носи - Богослов. Но и добавя, че хората трябва първо сами да си помогнат, за да дойде подкрепа и от друго място.

"Поставям много слаба оценка на годината, която изпращаме. Това е една изгубена година. Трудно ми е да намеря думи, с които да я опиша, защото ни създаде много проблеми и ядове. През новата година пожелавам на българите първо здраве, а след това да ги застигнат усмивките, щастието и късметът. И да не спираме да вярваме, че ще настъпят по-добри времена", завършва с позитивизъм коминочистачът, който се раздава в името на човешкия живот. Желаем и на него да е жив и здрав!

Реклама
Реклама
Реклама