Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9666470 www.bgdnes.bg

Лечителят на Левски цери с домашни бани

100 години преди модерната СПА медицина

Йеромонах Неофит Калчев познава силата на лековитата вода

Много години преди СПА процедурите да станат част от съвременната медицина за лекуване и профилактика на различни болести, лечителят на Левски йеромонах Неофит Калчев познава силата на водата. В своята книга "Народен домашен лекар", превърнала се в настолна за хиляди българи след Освобождението, той дава съвети за домашни бани и подробно обяснява как те да бъдат приготвени. Битът на хората в началото на XX век е налагал водата да се топли по далеч по-примитивен начин, затова и процедурата по набавянето на лечебната вода е съобразена с тогавашния начин на живот.
Разделът започва с кратък увод, в който лечителят вплита свои мисли за ситуацията в страната, която в много отношения напомня сегашната.
"Домашните бани се правят с вода, в която се слагат разни бурени (билки) - по старата домашна народна медицина, защото преди Освобождението българите на се имали достъп до минералните бани - пише йеромонах Неофит Калчев. - Те са си правили домашни лековити бани и са живели по-дълго от нас без доктори, без болници, без аптеки, без операции и преживявали по много години. Под турското иго те са си помагали един на друг, а сега се мразят и се ненавиждат. Тогава не са били разцепени на партии, а сега е много лош животът. Занапред ще бъде и още по-лош, от ден на ден по-зло, защото животът е скъп, а болестите се увеличават от глад и студ. Настанало е време човек да си помага сам на себе си."


Срещу ревматизъм и настинки лечителят препоръчва домашна баня, която да се прави в топлите месеци от годината.
"Взема се от бъзак (бъзе) шума 5-6 кг, взема се орехова шума 2-3 кг, пепел и се сваряват в голям казан, после се влива в каче и се натопля болния до един час - пише лечителят. - Като излезе от водата, ще се завие да се изпоти. Тогава ще се преоблече със сухи дрехи и ще се пази да не се изстине. Банята се прави по една на ден, и то по пладне от 13 до 14 ч. Ще направиш 20 бани, те помагат срещу разни ревматизми (настинки). Помогни си сам, за да ти помогне и Господ."
Следват рецепти за слънчева, речна, парна и домашна баня.
"Слънчева баня се прави през месеците юни и юли - разяснява лечителят. - Вземат се 120 л вода и 7 кг морска сол. Влива се водата в казан, в каче или корито. Слага се на слънцето да се стопли от слънчева топлина. В 14 ч. болният влиза във водата, излиза от водата, облича се и се разхожда. Прави се на ден по една баня. Тя е за нервозните и неврастениците. Трябва да се направят най-малко 20 бани. Може да не се ходи по морските бани, тази вода също е морска. Морската вода се образува от морските соли, които се стопяват.

Реклама


Речна баня се прави в 14 ч. в тихо и топло време, докато има слънце. Стои се във водата 15-20 минути. Като излезе от водата, избърсва се със суха кърпа. Тези бани се правят през месеците юни и юли по един път дневно. Служат много за нервозните и неврастениците.
Парна баня. Служи против главоболие и виене на свят. Вземат се 7 литра вода, възваряват се, махат се от огъня настрана. Надвесва се болният над водата да го бие парата, но трябва да си покрие главата отгоре, за да го бие парата в челото. Да прави дълбоко целодробно дишане. Това се прави вечер преди лягане. Продължава 10 или 12 вечери и болната кръв се поправя: тогава от минерални бани няма нужда, баня без разноски (без пари).


Домашна баня. Против стар хронически ревматизъм по цялата снага. Взема се билката лютивец (пиперче) около 3 кг, орехови листа 3 кг, пепел 3 кг, сваряват се в казан с вода, отмахва се от огъня. Като се поохлади водата, натопява се болният да стои до 30 минути. Излиза от водата и се преоблича. Правят се 10-20 бани през месец юли. На ден по една баня. Да се пази от настиване. Баня без пари, иска се малко труд. Помогни си сам."
Б.Р. На много места в своята книга "Народен домашен лекар" йеромонах Неофит Калчев подчертава колко е важно навреме да се потърси медицинска помощ при нужда. Консултирайте се с лекар преди използването на рецепти или лечебни процедури!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама