Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9752075 www.bgdnes.bg

Военните ни заводи взривявани дистанционно

Руски разведки издирвани за инцидентите

Случаите свързани с опита за отравяне на Емилиян Гебрев, смята прокуратурата

Взривове в 4 склада за оръжейна продукция у нас стават по идентичен начин. Започват с пожар, с който вероятно се цели хората да напуснат, за да няма жертви. Държавното обвинение предполага, че след това същинското унищожаване на склада става с дистанционно задействане на поставени заряди.

Реклама

Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Взривената специална продукция е била за износ към Украйна и Грузия и според разследващите целта на палежите е била именно за възпрепятстване на доставките.

Шестима руски граждани са заподозрени за инцидентите, извършени през последните 10 години у нас. Руснаците са били на територията на страната около датите на взривовете. Прокуратурата намира, че има връзка между случаите и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, като тримата руски граждани, свързани с ГРУ (руското военно разузнаване), са обвинени за това.

Сийка Милева обясни, че първият от случаите е от 2011 г. в село Долни дол, когато е взривен склад на "Емко". Унищожено е голямо количество продукция, предназначена за Грузия.

"Установено е, че собственик на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатите складове, е Емилиян Гебрев", каза Милева.

Следват други два случая - през 2015 г. в село Игнатово. При единия е вдигната във въздуха продукция на ВМЗ - Сопот, но по данни на Министерството на икономиката част от унищожената продукция също е на Гебрев. При другия случай е имало пожар, в който изгарят веществени доказателства. Установено е, че пожарът е предизвикан.

Четвъртият случай на взрив е в Мъглиж, където има цех на "Арсенал".

"От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република Българи, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на териториите на чужди държави", посочи Милева. Под "чужди държави" вероятно става въпрос за взрива на 50 тона боеприпаси в Чехия, за който местните власти разкриха наскоро, че също е свързан с руското разузнаване, и изгониха 18 дипломати от Русия.

От прокуратурата обясняват, че разкриват подробности по разследването заради засиления медиен интерес по темата през последните дни. Реално той идва след поредица разкрития на британския сайт за разследвания "Белингкат". В последния материал подробно се описват участниците в операцията на територията на Чехия през октомври 2014 г., когато гръмват складовете във Върбетице, и това, което се случва в България през април 2015 г., когато в София бяха отровени оръжейният магнат Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият директор на компанията му "Емко" Валентин Тахчиев. Авторите на разследването предполагат, че офицерите от ГРУ са отговорни и за поне един от взривовете в България, предхождали опита за покушение срещу Гебрев.

Изданието публикува и таблица на руските агенти, които са оперирали само в Чехия, само в България, както и тези, които са действали и в двете държави.

Реклама
Реклама
Реклама