Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18207871 www.bgdnes.bg

Вижте кои са най-големите млади таланти на Евро 2024

Само на 16 години и 338 дни Ламин Ямал

Европейското първенство по футбол в Германия е в разгара си и всички 24 отбора вече изиграха своите първи мачове. Повечето от фаворитите взеха своето, а някои от големите звезди все още не могат да блеснат. За сметка на това шампионатът на Стария континент е идеална възможност за младите таланти да се покажат. "България Днес" ви представя някои от най-забележителните юноши и младежи, които могат да оставят следа на Евро 2024.

Със сигурност името на Ламин Ямал вече остана в историята още след първия му мач за Испания на това европейско. Талантът на "Барселона" потроши куп рекорди. Дебютирайки на 16 години и 338 дни, той се превърна в най-младия играч в историята на европейските футболни първенства. Измести Кацпер Козловски от Полша, който преди 3 години игра на възраст от 17 години и 246 дни. При победата с 3:0 над Хърватия Ламин стана и най-малкият на години с асистенция, подавайки за гола на Дани Карвахал. Предишният рекорд бе дело на Енцо Шифо. Белгиецът дава резултатен пас на 18 години и 115 дни на шампионата преди 40 години във Франция.

Реклама

Сега пред Ямал остават само две цели - да стане най-младият голмайстор и най-младият шампион. Към момента първият рекорд се държи от швейцареца Йохан Вонлантен. На Евро 2004 в Португалия той се разписва, когато е на 18 години и 140 дни. Най-младият футболист, играл на финала на европейско първенство, е португалецът Ренато Санчес. Той е на 18 години и 328 дни на финала в Париж през 2016 г.

Ямал провежда онлайн часове и пише домашни по време на първенството, тъй като все още е ученик в гимназията. Ламин не крие, че неговият идол е Лионел Меси, който потроши голяма част от рекордите във футбола. От своя страна Тиаго - 11-годишният син на легендата на Аржентина, споделя: "Мечтата ми е да играя един ден за националния отбор на Аржентина с Ламин Ямал". 

Белингам и десетте дървета

Един от безспорните таланти на европейското е английският национал Джуд Белингам. 20-годишното острие на "Реал" (Мадрид) вече се разписа, и то с победно попадение за 1:0 над Сърбия. Белингам вкара с летящ плонж, което накара всички на Острова да го засипват с похвали.

"На терена изглеждаше така, сякаш той е на друго ниво, а останалите ни играчи са 10 дървета", написа британският всекидневник "Телеграф". Самият Белингам обясни какво означаваха жестовете му, с които той отпразнува гола си. Оказва се, че те са вдъхновени от играта "Вълк", която играят заедно с Трент Александър-Арнолд по време на лагера. Освен това талантът не крие, че се надъхва с "Бийтълс" и обожава техния хит "Хей, Джуд!". 

Германия ги почна с Вирц

Реклама

Първият гол за домакина Германия на Евро 2024 се оказа рекорд. Отбеляза го Флориан Вирц при разгрома с 5:1 над Шотландия. Младокът откри резултата на възраст от 21 години и 42 дни. Така той стана най-младият голмайстор за Германия на континентално първенство. Подобри постижението на Кай Хаверц, който през 2021 г. се разписа при 4:2 над Португалия на 22 години и 8 дни.

Цената на Вирц към момента се определя на 130 милиона евро. "Байер" (Леверкузен) обаче обеща да не го продава това лято въпреки сериозния интерес от страна на "Реал" (Мадрид) и "Манчестър Сити". 

Турция хвърля детската градина

На Евро 2024 има и други тийнейджъри, от които се очаква да блеснат. Част от тях вече записаха първи минути. Полякът Каспер Урбански е на 19 години и 9 месеца, но вече игра 55 минути на терена при загубата от Нидерландия с 1:2. Жоао Невеш е най-младият играч в състава на Португалия за Евро 2024. Халфът на "Бенфика" е на 19 години и 8 месеца.

Турският талант Арда Гюлер, който е на 19 години, 3 месеца и 20 дни, отбеляза 6 гола в Ла Лига за "Реал" (Мадрид) през изминалия сезон. Той вече зарадва цяла Турция, като избухна с гол шедьовър при победата с 3:1 над Грузия. Така със своите 19 години и 114 дни Гюлер се превърна в най-младия футболист с гол в своя дебют на европейско първенство, като подобри рекорда не на кой да е, а на легендарния португалец Кристиано Роналдо. Друг младеж в състава на южната ни съседка е нападателят на "Ювентус" Кенан Йълдъз (19 години и един месец). Най-млад обаче е Семих Киличсой от "Бешикташ" (18 години и 9 месеца). 

Четете още

Бледа Англия изкопчи победа над Сърбия на Евро 2024

Бледа Англия изкопчи победа над Сърбия на Евро 2024

Рекорд и куриоз при бой на Испания над Хърватия

Рекорд и куриоз при бой на Испания над Хърватия

Реклама
Реклама
Реклама