Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18188714 www.bgdnes.bg

Рекорд и куриоз при бой на Испания над Хърватия

Испания удари тежко Хърватия с 3:0 в първи мач от група "B" на Евро 2024, който ще се запомни с две интересни неща.  Талантът на "Ла Фурия" Ламин Ямал се превърна в най-младия футболист, участвал на европейско първенство със своите 16 години и 338 дни. До момента рекордът се държеше от поляка Каспер Козловски от Евро 2020 - 17 години и 246 дни.

Двубоят ще се запомни и със странно отмененият гол на Хърватия в 79-ата минута. "Шахматистите" се разписаха след изпълнение на дузпа, която вратарят на Испания Унай Симон отби. След разбъркване Петкович вкара, но попадението не бе зачетено.

Реклама

Испания поведе в 29-ата минута. Фабиан Руис разсече отбраната на "шахматистите" със страхотно подаване по земя, за да изведе Алваро Мората. Капитанът на "Ла фурия" стреля в долния десен ъгъл на вратата за 1:0. "Ла фурия" нанесе втория си удар в 32-ата минута. Педри комбинира с Фабиан Руис, който се справи последователно с Лука Модрич и Марсело Брозович. Стреля в долния ляв ъгъл и удвои.

Във втората минута от добавеното време на първото полувреме Испания нанесе своя трети удар. Ламин Ямал получи топката по дясното крило и центрира към точката за изпълнение на дузпа. Дани Карвахал се вклини между двамата централни бранители на хърватите, за да прати топката в мрежата след удар с глава.

В 78-ата минута "шахматистите" получиха дузпа за нарушение срещу Иван Перишич. Зад топката застана Бруно Петкович. Унай Симон спади изпълнението му, но хърватите разиграха и Петкович се реваншира с втория си удар - 1:3. Радостта му бе кратка. Голът не бе зачетен след празглеждане с ВАР. На сайта на УЕФА написаха, че е отменена самата дузпа, което поражда сериозни дискусии. По-късно информацията бе сменена. Оказа се, че няколко играчи на хърватите са били навлезли в наказателното поле преди изпълнението на дузпата. 

Четете още

Банда Банда и Благо се заяждат в ефир

Банда Банда и Благо се заяждат в ефир

Ваня Джаферович: Хърватия плаши със средна линия

Ваня Джаферович: Хърватия плаши със средна линия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама