Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18237380 www.bgdnes.bg

Ратков отказа на България, чака дебют на Евро 2024

 

На пейката на националния отбор на Сърбия на Евро 2024 седи футболист, който днес можеше да играе за България. Това е нападателят Петар Ратков.

Дядото на играча е българин от македонските земи. Един от хилядите, изселени от Тито в посока унгарската граница, след като поема властта в комунистическа Югославия. Оттам идва и фамилията му с познато окончание.

Реклама

Майката на Ратков - Даница, е хърватка. Високият 193 сантиметра таран е роден през 2003-а година в Белград, където отрасва. Притежава както сръбско, така и българско гражданство. Освен това имаше право да играе и за Хървати заради произхода на майка му.

През септември миналата година тогавашният селекционер на "лъвовете" Младен Кръстаич кани футболистa на "Залцбург" да облече екипа на България. Ратков отклонява предложението, като обяснява, че смята да се бори за своето място в сръбския национален отбор. Това стана малко след като нападателят е трансфериран от "Бачка Топола" в "Залцбург" за 5 млн. евро. 

"Опитахме се да го привлечем, но той си каза, че иска да играе за Сърбия. Там има по-голям шанс да направи кариера", споделя тогавашният помощник-треньор на националите Иван Иванов.

Нападателят отказва и на Хърватия.

"Хърватският футболен съюз се опита да убеди Ратков да смени футболната си националност, но не успя. Детето-чудо е родено в Белград от хърватска майка, така че има и хърватско гражданство чрез нея. Това обаче не беше решаващ детайл в преговорите, така че в Сърбия могат да празнуват, че са си осигурили младия нападател на "Залцбург", пише хърватският портал "Индекс" по повода.

През ноември миналата година Ратков получава първата си повиквателна за националния отбор на Сърбия.

"Усещането е невероятно! Попаднах в компанията на момчета, които доскоро бях гледал по телевизията. За мен никога не е имало дилема, исках само фланелката на Сърбия и желанието ми се сбъдна. Имах голяма подкрепа от семейството си, щях да чакам повече, ако беше необходимо. Беше интересно, когато получих първото обаждане от Драган Стойкович. Страхиня Павлович и Алекса Терзич ми казаха: "Това е шанс за цял живот. Дай всичко, за да го използваш", щастлив е Ратков тогава. 

Реклама

Дебютира няколко дни по-късно в мача с Унгария (2:1)от евроквалификациите. Влиза като резерва и играе 7 минути. Това до момента са единствените му минути с националната фланелка. Въпреки това попадна сред избраниците на Драган Стойкович за Евро 2024.

Първите два мача в Германия Ратков изгледа от пейката, без да влезе в игра. Таи надежди да се появи срещу Дания на 25 юни.

"Чувстваме се страхотно! Атмосферата е на доста добро ниво. За мен не е тежко да имам за конкуренция хора като Влахович, Йович и Митрович. Това е привилегия и мога само да се уча от тях. Смятам, че те ще ми помогнат", заяви нападателят.

Четете още

Андрей Желязков: Дано Мбапе се завърне по-скоро

Андрей Желязков: Дано Мбапе се завърне по-скоро

Банда Банда тъжи за директор в ЦСКА

Банда Банда тъжи за директор в ЦСКА

Сърбия отърва кожата в последната секунда срещу Словения

Сърбия отърва кожата в последната секунда срещу Словения

В Германия луднаха по розовия бундестим

В Германия луднаха по розовия бундестим

Реклама
Реклама
Реклама