Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18329660 www.bgdnes.bg

Героят от САЩ '94 Златко Янков: Турция ще продължи с изненадите!

Впечатлен съм от представянето им, набират самочувствие, казва Фара

Достигането на Турция до четвъртфинал на Евро 2004 изненадва дори легендарния български футболист Златко Янков. Отборът на южните ни съседи съсече Австрия с 2:1 и вече мисли за предстоящата битка с Нидерландия в събота от 22:00 часа.

Златко е отлично запознат с турския футбол. Той има близо 100 мача с екипите на "Бешикташ" (Истанбул), "Аданаспор" (Адана), "Ванспор" (Ван) и "Генчлербирлиги" (Анкара).

Реклама

"Това, което турците показват на европейското първенство досега, е много добре. Приятно съм изненадан. Те разполагат с отлични футболисти, но като цяло отборът не играеше компактно в квалификациите, допускаха доста грешки в защита. Въпреки добрите играчи все нещо не се получаваше. Сега вече в тази фаза набират самочувствие", коментира Янков пред "България Днес". 

Младата звезда на тима Арда Гюлер асистира на два пъти на Мерих Демирал при успеха над австрийците. По този начин играчът на "Реал" (М) се превърна в едва третия тийнейджър, който успява да вкара гол и да направи асистенция в рамките на едно европейско първенство. Преди Гюлер това успяха да постигнат Уейн Рууни и Кристиано Роналдо на Евро 2004.

"Баръш ми направи силно впечатление от състава на Турция. За Гюлер е ясно, че ще стане голям футболист. Демирал имаше късмет като защитник да вкара два гола. Предимство е, че на стадиона имат подкрепата сякаш играят в Турция. Тези футболисти имат шанса да повторят успехите на предишното поколение с Хакан Шукур в състава, което завърши трети на световно и на европейско. Турците винаги са имали силни футболисти. Можем да очакваме още изненади от тях на Евро 2024. Защо да не стигнат и до полуфинал, битката с Нидерландия е в един мач, всичко става", добави Златко Янков. Героят от САЩ '94 признава, че неговият фаворит за титлата е бил тимът на Франция, но до момента "петлите" са го разочаровали с играта си. "Разполагат със страхотни футболисти, а не създават голови положения. Мбапе и Гризман са длъжници до момента. Май ще си търся друг фаворит. Виждате какво направиха по-скромните отбори. Дори една Грузия - бързи футболисти, борят се, хвърлят се за всяка топка", впечатлен е Фара, както е прякорът на Янков.

Четете още

Турция на 1/4-финал след най-бързия гол в елиминации

Турция на 1/4-финал след най-бързия гол в елиминации

Здравко Лазаров: Турция няма да се даде без бой

Здравко Лазаров: Турция няма да се даде без бой

Турция победи Чехия за второто място в група "F"

Турция победи Чехия за второто място в група "F"

Австрия сензационно първи в група "D"

Австрия сензационно първи в група "D"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама