Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/14433570 www.bgdnes.bg

1000 лева искат за Гунди и Иван Колев от порцелан

Продават "червен" медал на загуба от над 4 бона

Великите Георги Аспарухов-Гунди и Иван Колев-Ването оживяват в уникални порцеланови фигури. Колекционери продават уникални антики на двете легенди на "Левски" и ЦСКА за доста сериозни суми. Порцелановата фигура на Иван Колев е от 50-те години на миналия век и обявената цена е от 1000 лева.

Колекционерът я получава като наследство и не знае много за произхода й, но уточнява, че е изключително рядка. След пазарлъци продавачът е склонен да се раздели с антиката за 600 лева. Фигурата държи футболна топка, на гърдите й има надпис ЦДНА (старото име на ЦСКА), а на гърба е изписан №11, с който Ването Колев печели 11 титли на България. През 50-те години именно Колев е голямата звезда на българския футбол и интересът на феновете към него е по-голям.

Реклама

В следващото десетилетие на голямата сцена излиза и Аспарухов, който се превръща в най-големия любимец на "синята" публика. Двамата с Колев стават добри приятели и са герои при победата с 2:0 над Белгия през 1965 г., която класира България на световното в Англия. Тогава Гунди бележи и двата гола, а Ването Колев майсторски му асистира за първия.

Фигурата на Аспарухов също е пусната за продан на цена от 1000 лева. Тя е произведена през 1970 година в легендарния завод "Изида" на Гара Елин Пелин, който е създаден още през 1894 г. и получава редица награди на световните изложения в Лондон, Сейнт Луис и Париж в началото на ХХ век. Порцелановият Гунди е с височина 21,5 см, а на гърба му е изписан легендарният №9.

На пазара се предлагат още куп колекционерски футболни антики. Сред най-ценните екземпляри е топка от 1982 г., която е с подписите на легендите на ЦСКА, отстранили еврошампиона "Ливърпул". Тя струва 3300 лева, а върху нея е емблемата на ЦСКА и автографите на имена като Спас Джевизов, Георги Велинов, Пламен Марков.

Сред по-интересните футболни скъпоценности за "червените" фенове е последният златен медал за Купа Народна Република България, спечелен от триото Христо Стоичков - Любослав Пенев - Емил Костадинов през 1989 г. Цената е поносима - 500 лева. Не така стоят нещата със златния медал от Купата на България през 2021 г. на автора на единствения гол в мача. Той бе спечелен на търг от Данаил Стефанов от град Белово, който плати за него впечатляващите 8000 лева, като парите отидоха в помощ на клуба. Сега купувачът го продава на сериозна загуба - за 4500 лева.

Четете още

Георги Василев-Гочето разкри историята зад последния гол на Гунди

Георги Василев-Гочето разкри историята зад последния гол на Гунди

Иво Сиромахов: За мен Гунди беше вълшебник

Иво Сиромахов: За мен Гунди беше вълшебник

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама