Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/15905243 www.bgdnes.bg

КАЗА ИМ ГО! Бившият селекционер Пламен Марков: Наглост и безочие царят в БФС

Питам се как шефовете на футбола сутрин се гледат в огледалото?

Кой е той

Пламен Марков е последният национален селекционер, класирал България на голям футболен форум - Евро 2004 в Португалия.

Марков е една от легендите на ЦСКА и българския футбол. Като футболист с екипа на "червените" става 5 пъти шампион на България и 3 пъти печели купата. За националния отбор Пламен Марков има 38 мача и играе на световното в Мексико 1986. За читателите на "България Днес" бившият селекционер коментира плачевното състояние на родния футбол след пораженията от Литва и Албания.

Реклама

- Г-н Марков, как ще коментирате пораженията на националния тим от Литва и Албания?

- Аз повече от 10 години коментирам въпроси за националния отбор и положението не се променя. Няма да оценявам Кръстаич, зашото не аз съм човекът, който трябва да го направи. Трябва да отговарят тези, които са му ръководители и са го назначили. Все пак очаквам да имаме нов национален селекционер.

- Предстоят тежки мачове със Сърбия и Унгария. Има ли надежда за първа победа тази година?

- Надеждата изчезна още преди 13-14 години. Основно заради начина, по който се ръководи българският футбол. Още тогава виждах, че бъдещето е много мрачно. Надявах се да греша, но за съжаление се оказах прав. Нещата не се получават с надежда. Аз вече нямам такава, защото познавам системата и хората, които управляват.

- Каква е разликата от времената, когато вие играехте като футболист за националния отбор?

- Няма нищо общо между сега и тогава. По мое време играчите бяха на съвсем различно, много по-високо ниво. В онези години се работеше по система, с която се създаваха елитни спортисти. Сега в българския футбол само се сменят треньори, а резултатът е един и същ. В момента пак се говори за същото нещо. Не съм фен на Кръстаич и не го оправдавам. Но защитавам треньорската професия. Тези ръководители на футбола, както и някои от клубните управници направиха треньорите незначителни.

Реклама

- Каква реално е ролята на треньорите в българския футбол?

- Треньорите имаха най-важната роля във футбола. Сега от тях сякаш нищо не зависи. В националния отбор се смениха десетки селекционери, а развитие няма. Ако футболът се ръководеше разумно, лесно ще се направи изводът, че проблемите са много по-сериозни. И не се решават само с назначаването на нови треньори.

- Какво точно трябва да се промени?

- Промените трябва да са много и да започнат с ръководството на футболния съюз. Нямаме състезатели на високо ниво, които са звезди в топ първенствата на Европа. Проблемът е, че вече не можем да създаваме силни футболисти. Трябват промени още в детско-юношеския футбол, както и в методиката на подготовка и квалификация на треньорите.

- Съгласен ли сте с Димитър Бербатов, че вече е редно да се предприемат действия?

- Да, трябва да се предприемат реални действия. Друг начин няма. Колкото повече футболни хора осъзнаят това, толкова по-добре. Трябва да има промяна в цялостното развитие на българския футбол.

- Как ще коментирате оправданията от страна на ръководството на БФС?

- Говорят едни и същи неща от много време. Излиза, че нищо не зависи от тях. Казват, че футболът се прави в кубовете, а те осигуряват хотели и пътувания. Това не може да са критериите на едно ръководство. В БФС царят наглост и безочие. Не знам дали имат смелостта да се погледнат сутрин в огледалото с чиста съвест. И да си зададат въпроса дали са достойни за постовете, които заемат.

- Доколко тази тъжна реалност се осъзнава от всички хора, свързани с футбола?

- За съжаление, не всички осъзнават, че футболът ни има нужда от промени. Има и такива, които си казват, че всичко ще се оправи. Слушам изявления, че момчетата в националния не са имали късмет. Че са играли добре, но са си изпускали положения. Лошото е, че ръководителите на БФС изхабиха елитните български треньори, като всички ги хвърлиха в тази каша. Селекционерите се сменят, а все остава ръководството. Те смятат, че са безгрешни, а че ние, треньорите, не ставаме. Не е нормално, че това продължава 20 години.

- Димитър Бербатов е най-сериозният опонент на президента на БФС Борислав Михайлов. Какво мислите за неговите шансове да оглави федерацията?

- На последния конгрес, когато Бербатов беше кандидат за президент, Михайлов получи предимство. Това говори, че повече от половината хора, които могат да променят нещата във футбола, не виждат нуждата от това. На аматьорските клубове им трябват само по 15 футболни топки и един банкет, за да гласуват за сегашното ръководство.

- Какво е вашето мнение за големия брой чужденци в клубовете?

- Трябва да се намали броят на чужденците. Ако напълним всички отбори с чужденци, няма как да искаме силен национален отбор.

- Колко важна е спортната инфраструктура за развитието на футбола?

- Видяхме в последния мач, че Албания има прекрасен стадион. Държави като Унгария, Македония и Армения също не изостават в това отношение. Ние почти нямаме стадиони, които да отговарят на изискванията за провеждане на международни срещи. Скоро и Националният стадион "Васил Левски" може да се окаже неизползваем за мачове под егидата на ФИФА и УЕФА.

Четете още

КРАЙ! Пламен Марков вече НЯМА надежда за националния отбор

КРАЙ! Пламен Марков вече НЯМА надежда за националния отбор

Футболните национали са шампиони по резили

Футболните национали са шампиони по резили

Реклама
Реклама
Реклама