Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18078730 www.bgdnes.bg

Ултрасите на ЦСКА са шампиони в погромите

Бомби, камъни и бой с колани по българските стадиони

Фенове на "Левски" обезобразяват полицайка и събличат играчи

Бомби, камъни, бой с колани, пръчки и запалени стадиони. Това е само част от репертоара на българските ултраси, заради които нормалните фенове отдавна не смеят да заведат децата си на мач. Вандалите по стадионите изпълзяха след промените през 90-те години, когато охраната на мачовете бе изцяло поверена на полицията. Органите на реда тогава бяха безкомпромисни и редовно нахлуваха с палки в секторите, за да укротят развилнелите се ултраси. Сега е точно обратното. Охраната е поверена на частни фирми свързани с агитките, а полицаите гледат безучастно как хулиганите трошат, хвърлят бомби и се бият в секторите.

Масово нахлуване на терена вече е патентована марка за феновете на ЦСКА. В баража с ЦСКА 1948 стотици от Сектор "Г" прескочиха оградите на стадион "Васил Левски" и подгониха собствените си играчи с камъни, пръчки и капаци на шахти. В резултат трима полицаи бяха ранени, а един от тях бе откаран в болница. Всичко това ще доведе до ново тежко наказание за "червения" клуб, който многократно си е патил заради "взискателните" си фенове. Подобни грозни сцени имаше още през 2010 г., когато агитката на ЦСКА масово нахлу на терена при гостуване на "Локомотив" (Мездра) в знак на протест срещу ръководство, треньори и играчи. При резултат 1:0 за домакините, въоръжени с камъни "червени" фенове прескочиха оградите , а охранителната фирма не посмя да се намеси. Ситуацията се успокои едва след пристигането на няколко полицейски коли. Подобни ексцесии имаше и на финала за купата на България между ЦСКА и Черно море през 2006 година. Тогава ултраси на ЦСКА нахлуха в сектора с варненски запалянковци и се заформи здраво меле, завършило с няколко изпотрошени глави.

Реклама

Голям бой имаше и при гостуването на "червените" на "Локомотив" (Пд) през 2017 г. Тогава двете агитки влязоха в битка на пистата на стадиона, а мачът бе прекратен за 30 минути. Ултрасите използваха оръжие дори флагчетата за корнер, а лидерът на ултрасите на ЦСКА Иван Велчев-Кюстендилеца налагаше домакинските фенове с колана си. Години по-рано сериозни ексцесии с "червените" ултраси имаше и на "Герена". В един от мачовете те запалиха стотици седалки в сектор "Г", като огънят сериозно се разрасна. В последното вечно дерби на клубния стадион на "Левски" пък 3000 армейци бяха набутани в клетка за 1500 човека. Тогава ултрасите започнаха да трошат огради и да хвърлят тежки предмети по полицията, което доведе до безпрецедентни мерки. Униформените силово изгониха цялата агитка от трибуните, като при мелето имаше пострадали запалянковци. Ексцесиите продължиха и извън стадиона, където ултрасите палиха кофи и трошаха автомобили. Оттогава дербито между "Левски" и ЦСКА се играе единствено на националния стадион.

За съжаление сигурността на "Васил Левски" също не е гарантирана и мачовете между "червени" и "сини" се превръщат във война на трибуните.

Новият тренд сред агитките е изстрелването на ракети, които могат да прелетят над 100 метра, въпреки че са с размерите на ключодържател. В едно от последното дербита те уцелиха жени и деца, разположени в сектор "А" на стадиона, като някои от хората имаха нужда от медицинска помощ. За капак ултраси от "Б" сектор нахлуха необезпокоявани на пистата и под одобрителния поглед на полицията навлязоха в централната трибуна и започнаха да налагат други левскари от враждуващите фракции.

Разнобоят сред "сините" фенове често води до бой помежду им, като главни действащи лица са ММА бойци и ултраси с богато криминално минало от фракцията "София-Запад". От сектор "Б" също са безпощадни към своите играчи. След една от загубите в дербито срещу ЦСКА част от ултрасите нахлуха на пистата и подгониха с прътове играчите, но ексцесиите завършиха "само" със събличане на футболистите. Тази практика не е нова за "сините", които оставиха гол треньора Ивайло Петев при представянето му на "Герена".

Един от любимите стадиони на ултрасите от "Б" сектор е този на "Славия" в квартал "Овча купел". На няколко пъти те изпотрошиха стотици седалки и запалиха огън с тях, което вбеси собственика на "белите" Венци Стефанов.

Един от най-неприятните случаи с ултраси на "Левски" отново бе на дерби с ЦСКА. Тогава бомба от Сектор "Б" обезобрази полицайка, която впоследствие трябваше да претърпи операция на окото. За последно "сините" хулигани се проявиха преди мача с "Черно море", когато застанаха на една от вратите с транспарант "Сираков-вън", което забави началото на мача. По-рано този сезон те нахлуха на пистата и се сбиха с част от феновете на гостуващия "Ботев" (Пд).

Четете още

Гонят арестуваните фенове на ЦСКА от стадиона

Гонят арестуваните фенове на ЦСКА от стадиона

Тотална война на "Герена"

Тотална война на "Герена"

Реклама
Реклама
Реклама