Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18340615 www.bgdnes.bg

30 години САЩ `94: Адиос, Мексико, иде ред на Германия (ВИДЕО)

България отива на четвъртфинал!

Сирийски съдия посича "лъвовете", но Пеневата чета лети към победата

Времето лети и неусетно изминаха 30 години от лятото на 1994 г., когато България изживя своето най-голямо национално обединение в новата си история. На световното първенство в САЩ Пеневата чета пречупи два световни шампиона - Аржентина и Германия, по пътя си към бронзовите медали. Народът празнуваше футболните победи по улици и площади, непознати хора се прегръщаха и целуваха в патриотичен екстаз. Стигнахме до елиминациите, където все още нямаме записана победа. На 5 юли през 1994 г. България постига най-драматичната победа в историята си срещу отбора на Мексико след скандален мач, който се реши на дузпи. В нашата поредица връщаме лентата назад към най-важните моменти от великото американско лято. Използвани са материали от книгата "Българи юнаци - "лъвовете на световни първенства" на Книгоиздателска къща "Труд".

България не се страхува от никой! Пеневата чета лети, след като е разбила Аржентина с 2:0 и е на осминафинал на световното в САЩ '94! Постигнахме историческа първа победа в групите, а сега е ред на елиминациите. Съперник е отборът на Мексико, който разчита на огромна подкрепа от трибуните на стадиона в Ню Йорк. Но на повече от 10 000 километра от "Джайънтс Стейдиъм" цяла България не мисли за нищо друго освен за футбол. Осем милиона сърца бият с ритъма на американската ни мечта!

Реклама

Вече никой не си спомня как отборът ни е бил отписан след двубоя с Нигерия. Всички са пред телевизорите за осминафинала с Мексико. Хората се събират пред големи екрани на открито и по заведенията. Феновете искат да изживеят заедно поредната луда вечер от това световно. Само на площада пред НДК в София има над 30 000 души. Но положението далеч не е същото на "Джайънтс Стейдимъм". Мексиканците играят като на собствен терен. На трибуните има над 75 000 техни сънародници, които неистово ги подкрепят и вдигат невероятен шум. Българите са далеч по-малко, но много ентусиазирани. Понякога дори успяват да надвикат гласовитите потомци на ацтеките. 

"Освен че имаха страхотна подкрепа от публиката, съдията също се опита да им даде рамо - казва Ивайло Йорданов. - Реферът изгони незаслужено Кременлиев, подпираше ги съвсем очевидно." Стадионът се къса по шефовете, а сирийският съдия Джамал ал Шариф дава първия съдийски сигнал. Въпреки превъзходството на мексиканците в публиката само след 7 минути игра на терена България нанася първия удар.

Йорданов извежда Стоичков с брилянтен пас и Камата бележи четвъртия си гол на първенството. Истинско чудо е, че бомбеният му шут не успява да скъса мрежата на вратаря Кампос.

"Преди да подам към Христо, единственото нещо, което ми се въртеше в главата, беше, че топката трябва да мине покрай защитниците - връща се назад във времето Ивайло Йорданов. - Бях убеден, че ако това стане, Ицо ще ги надбяга и ще излезе сам срещу вратаря. А от такава позиция той не прощаваше!"

България повежда с 1:0, но реферът търси начин да върне мексиканците в мача. Дава им измислена дузпа в 18-а минута и Аспе изравнява - 1:1. Това се вижда недостатъчно на сирийския съдия и той решава да изгони напълно незаслужено Емил Кременлиев през второто полувреме. Въпреки това България не се огъва. Малко по-късно Гарсия спира с нарушение остър пробив на Ивайло Йорданов и също напуска играта след втори жълт картон. "Извиках доста силно, за да ме чуе съдията", признава с усмивка Ивайло. 

Редовното време и продълженията завършват 1:1. Идва реда на дузпите. Тогава на сцената излиза Борислав Михайлов. Вратарят трябва да направи така, че справедливостта да възтържествува и България да победи. Първи бие Гарсия Аспе, голмайсторът за Мексико. Засилва се, стреля силно, но топката се отбива в напречната греда и отлита в публиката. Имаме шанс да излезем напред в резултата! Краси Балъков взима топката, за да изпълни първата дузпа за нашия отбор. Халфът изглежда спокоен и съсредоточен. Бие полувисоко в десния ъгъл, но Кампос плонжира и лови. Отново наред са мексиканците и зад топката е Бернал. Михайлов прави лъжливо движение, мексиканецът сякаш се смущава и стреля в тялото на Боби. Време е България да вкара и Бончо Генчев просто разстрелва Кампос - 2:1. Родригес трябва да спасява мексиканците в мача, но и той е сломен от този невероятен Боби Михайлов - нашият вратар отново лови! Боримиров вкарва за 3:1. После Суарес изпълнява за мексиканците и също е точен - 3:2. Идва моментът на истината. Ако Лечков вкара четвъртата дузпа, България отива на четвъртфинал. Лече се засилва небрежно и с невероятно спокойствие праща топката в левия ъгъл на вратата. Гол! Победа с 4:2 след продължение и дузпи! България отива на четвъртфинал, а там ни чака световният шампион Германия. Приказката продължава!

Реклама

По случай 30-годишнината от мача между България и Мексико, ФИФА сподели видео в социалните мрежи, което показва изпълнението на дузпите. В публикацията описват представянето на Борислав Михайлов като "чудовищно", подчертавайки неговите решаващи спасявания на два удара, които допринесоха за победата на "лъвовете".

05 юли 1994 година

Световно първенство, осминафинал

Мексико - България 2:4 (1:1)

0:1 Стоичков (7)

1:1 Аспе (18-д)

При дузпите: 1:1 - Аспе бие в гредата, 1:1 Красимир Балъков - Кампос спасява, 1:1 Бернал - Михайлов спасява, 1:2 Бончо Генчев, 1:2 Родригес - Михайлов спасява, 1:3 Боримиров, 2:3 Суарес, 2:4 Лечков

България: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Петър Хубчев, Илиян Киряков, Даниел Боримиров, Ивайло Йорданов, Йордан Лечков, Наско Сираков, (Бончо Генчев 105), Емил Костадинов (Петър Михтарски 118), Христо Стоичков, Красимир Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Мексико: Кампос, Суарес, Родригес, Х. Рамирес, Р. Рамирес, Амбрис, Бернал, Гарсия Аспе, Луис Гарсия, Заге, Галиндо

Треньор: Мигел Барон

Съдия: Джамал ал Шариф (Сирия)

Четете още

Легендарният защитник от САЩ '94 Илиян Киряков: Намесиха се други фактори, за да ни победи Италия

Легендарният защитник от САЩ '94 Илиян Киряков: Намесиха се други фактори, за да ни победи Италия

30 години САЩ `94: България подчинява двукратния световен шампион

30 години САЩ `94: България подчинява двукратния световен шампион

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

Реклама
Реклама
Реклама