Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18228380 www.bgdnes.bg

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

*Националите с фалстарт на световното

*Горещата битка в Далас е кошмар за Пеневата чета

Времето лети и неусетно изминаха 30 години от лятото на 1994 г., когато България изживя своето най-голямо национално обединение в новата си история. На световното първенство в САЩ Пеневата чета пречупи два световни шампиона - Аржентина и Германия, по пътя си към бронзовите медали. Народът празнуваше футболните победи по улици и площади, непознати хора се прегръщаха и целуваха в патриотичен екстаз. Но началото не предвещаваше нищо такова. На днешната дата - 21 юни през 1994 г., България преживява черен ден срещу шампионите на Африка от Нигерия.

В новата ни поредица връщаме лентата назад към най-важните моменти от великото американско лято. Използвани са материали от книгата "Българи юнаци - "лъвовете на световни първенства" на Книгоиздателска къща "Труд".

Реклама

България жадува първа победа на световно първенство!

На мондиала в САЩ излизаме в дебютен мач срещу шампиона на Африка Нигерия. Но и ние сме със самочувствието на отбор, който е изхвърлил великата Франция в квалификациите за шампионата. Двубоят на стадион "Котън Боул" в Далас, Тексас, се превръща в кошмар за нас, но и в начало на великата ни футболна приказка.

"Имахме много силен тим и вяра в себе си, категоричен е Ивайло Йорданов, известен като универсалния боец в четата на Димитър Пенев. - Класирахме се в последната секунда, но имахме увереност, че този път ще направим нещо запомнящо се на финалите." Българите пристигат в САЩ с амбиции и увереност въпреки трудната група с тимовете на Аржентина, Нигерия и Гърция. Спомняйки си драматичния начин, по който се класираме - победата срещу Франция на "Парк де Пренс", когато Господ е българин. Въпреки че началото на световното първенство е изпълнено с оптимизъм, първият мач срещу Нигерия предстои да бъде истинско изпитание. Основната цел на "лъвовете" е да постигнат мечтаната първа победа на световни първенства.

Времето е изключително горещо по обяд и се усеща сякаш е близо 40 градуса. Въпреки това стадионът в Далас се пълни с 44 132 зрители, които ще подкрепят отборите си или ще се насладят на играта. Костариканският съдия Родриго Секуейра дава първия съдийски сигнал.

Началото на мача показва добър старт за българския отбор, като "лъвовете" имат няколко добри възможности за гол. Христо Стоичков и Емил Костадинов пропускат отлични възможности за откриване на резултата. Въпреки доброто начало Нигерия постепенно успява да се наложи на терена. В 21-та минута Финиди Джордж пробива отдясно и подава на Рашиди Йекини, който открива резултата с точен удар във вратата на Борислав Михайлов - 1:0 за африканците. Този гол разстройва играта на нашите, а десет минути по-късно Йордан Лечков получава отлична възможност да изравни резултата, но пропуска сам срещу вратаря Руфай. Нигерия се прибира леко назад и дебне на контраатака. До края на първото полувреме българската защита е матирана още веднъж. Шампионите на Африка отбелязват още един гол чрез Даниел Амокачи. 

През втората част Нигерия продължава да контролира играта. В 55-та минута Емануел Амунике бележи трети гол за африканския отбор след асистенция на Финиди Джордж. Българските футболисти не успяват да намерят ритъма си и изглеждат като бледи сенки на самите себе си. Въпреки усилията на треньора Димитър Пенев и направените смени резултатът остава непроменен и мачът завършва 3:0 в полза на африканците.

"Имахме своя шанс през първото полувреме, когато най-добрите ни нападатели пропуснаха две чисти положения - казва след мача Пенев. - Когато пропускаш, съперникът те побеждава. Стоичков и Костадинов бяха длъжни да използват шансовете си. Най-добрите не оправдаха очакванията. Нигерия доказа, че заслужено е шампион на Африка", допълни селекционерът. В България настроението след мача е мрачно, а пресата не спестява критики към отбора. "Пълна скръб!" гласи едно сред заглавията. "Преди мача с Нигерия бяхме герои, а след него най-големите некадърници - възмутен е Ивайло Йорданов. - Как така само 90 минути всички забравиха какво сме постигнали? Присъдата беше, че не ставаме за нищо. Лесно е да гледаш по телевизията и да коментираш какво се случва на 10 000 километра. Дали някой се замисляше, че на другия край на света мачът се играе по обяд? Дали знаеха, че на слънце жегата изгаря мозъка ти? На игрището беше трудно дори да се диша от горещина. Нигерийците на 40 градуса може и да им е студено, знам ли ги, но за нас беше все едно играем футбол в пясъка на Сахара".

Реклама

Загубата с Нигерия е тежък удар за българския национален отбор и неговите привърженици. Момчетата на Димитър Пенев са в трудна ситуация... 

21 юни 1994 г.

Световно първенство, групова фаза

България - Нигерия 0:3

0:1 Йекини (20)

0:2 Амокачи (42)

0:3 Амунике (54)

България: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Йордан Лечков (Наско Сираков-58), Даниел Боримиров (Ивайло Йорданов-72), Красимир Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Нигерия: Руфай, Етуавон, Окечукво, Ироха, Нвану, Сиасиа, (Адепожу, 68), Олисех, Финиди, (Езеуго, 77), Йекини, Амонике, Амокачи

Треньор: Клеменс Вестерхов

Съдия: Родриго Секуейра (Коста Рика)

Четете още

Бронзовият медалист от САЩ '94 Ивайло Андонов: Отличен 6 за младите на Испания

Бронзовият медалист от САЩ '94 Ивайло Андонов: Отличен 6 за младите на Испания

Легенди събират пари за паметник на Туньо

Легенди събират пари за паметник на Туньо

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

Легендата Илиян Киряков: Шотландия ще даде битка на немците

Легендата Илиян Киряков: Шотландия ще даде битка на немците

Реклама
Реклама
Реклама