Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19108045 www.bgdnes.bg

И Люксембург ни се подиграва: Този терен за футбол не става!

Ще слагат изкуствено слънце за тревата на "Колежа"

Доскорошното футболно джудже Люксембург стана поредният отбор, който се подигра на състоянието на терена на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. На разораната трева и сред хвърчащите чимове футбол почти не се игра и мачът между България и Великото Херцогство логично завърши 0:0.

Само преди месец и половина е извършен спешен ремонт на терена, но състоянието му продължава да е трагично. Тогава бе обяснено, че тревата страда от болест заради горещите температури, а козирката на стадиона не позволява пълноценното циркулиране на въздуха. От Люксембург са били подготвени за грозната гледка, но въпреки това не пропуснаха да се оплачат от настилката.

Реклама

"Бяхме подготвени за това състояние на терена. То предразполага към повече битка. Беше трудно да се играе футбол на този терен", коментира селекционерът на тима Люк Холц. 

От "Ботев" и община Пловдив ще правят нови опити да спасят терена на "Колежа". Едно от решенията е да бъде поставено изкуствено слънце.

"Имахме много горещо лято, температурата на тревната настилка понякога достигаше до 60 градуса - коментира кметът на града Костадин Димитров. - От клуба казват, че са необходими някои допълнителни съоръжения. Ние сме в постоянни разговори с тях, уточняваме детайлите какво трябва да се направи, за да имаме терен, подобаващ за националния отбор. Техниката, с която трябва да бъде оборудван стадионът, е с различна необходимост. Имаме вентилация, която да направи така, че да има по-голяма проветривост на самия терен. Поради голямата засенченост има нужда от изкуствено слънце. Нашето оборудване ще го доуточним със специалистите и с клуба и ще направим най-доброто."

Теренът на "Колежа" стана обект на подигравки и след победата на националите с 1:0 над Северна Ирландия миналия месец. Тогава една от най-авторитетните медии BBC написа, че това игрище е подходящо за ръгби мач, а не за футбол. А капитанът на ирландците го определи за най-лошия, който е виждал през кариерата си.

"Теренът бе може би най-лошият, на който съм играл, и със сигурност най-лошият на международно ниво - коментира след мача британецът. - Не мисля, че в професионалния футбол съм виждал нещо подобно, настина бе абсурдно. Не бива да се играе футбол на такива терени. Не бях виждал парчета от тревата да хвърчат по подобен начин."

Четете още

Валентин Антов: Не можехме да избягаме от 0:0 срещу Люксембург

Валентин Антов: Не можехме да избягаме от 0:0 срещу Люксембург

Без гол, но с куп картони за България срещу Люксембург

Без гол, но с куп картони за България срещу Люксембург

Реклама
Реклама
Реклама