Реклама
https://m.bgdnes.bg/interesnite/article/18216008 www.bgdnes.bg

Естрадната легенда Панайот Панайотов: С връзки спечелих "Златният Орфей"

Голямата звезда на българската естрада Панайот Панайотов е бил лишаван с връзки от "Златният Орфей", за което е научил доста по-късно след случката през миналия век.

"Фестивалната програмата включва международен конкурс за вокални изпълнители и конкурс за нови български поп песни. Двете са по едно и също време. Първият път ме спряха, не ме допуснаха и по този начин ме лишиха от участие. На следващата година нямаше кандидати кой да представя България и буквално с връзки спечелих "Златният Орфей", сподели Панайот Панайотов в рубриката "Интересните", без да разкрива подробности какво точно се е случило.

Реклама

С днешна дата той не пожела да говори за други певчески конкурси, като например "Бургас и морето", с думите: "Всичко е на местна основа шовинизъм, сякаш провинциалният връх на българина го е хванал за гушата и не го пуска, това е голяма беда и стара болка на много хора. Освен всичко не всеки става за певец. Вземе, че ме срещне някой приятел с думите: "Ей, как пък не мога и аз да пея, мама му стара". - Е, защо трябва да пееш, ти пък си друг, имаш други таланти", смее се Панайот.

73-годишният изпълнител на стотици хитове продължава да дели живота си на "преди Емилия" и "след Емилия". "Съпругата ми бе първият съдник в "Като две капки вода", в някои интерпретации приятно я изненадах. 12 седмици Еми беше до мен постоянно - репетиции, разговори след шоуто, анализи, позитиви, провали и т.н.", казва се Панайот, който участва в шоуто и бе обявен за най-възрастния претендент за първото място в предаването. "Иначе моите вдъхновители са мъже - Том Джоунс, Мик Джагър и много други. Сега ще издам подобен албум с евъргрийни, надявам се да го харесат хората", казва певецът.

Колкото до скандала с Кичка Бодурова и фразата: "мижав интерес", Панайотов е категоричен, че няма скандал, а спретнати думички от медиите. "С всичките ми колеги съм в отлични отношения, с Кичка също. Едно време имаше един лаф. Срещат се двама музиканти и единият пита: "Как е шоубизнесът? А другият - "Мани, мани, нито шоу, нито бизнес". Но за мен всеки си върви по начертания път и има място под слънцето", казва изпълнителят.

Темата за Държавна сигурност също го вълнува, но никога не са го вербували да става доносник. "Срещу мен имаше донос за изпята сръбска песен в Новотела в Пловдив. Един музиколог беше в нощния бар и донесе, че съм пял сръбска песен. Тогава не ме пуснаха на едно турне в скандинавските страни, въпреки, че бях фронтмен на групата тогава. Генерал Нешев ми забрани. Това ме лиши много в материален план, а и в професионален, но така стояха нещата едно време", откровен е Панайот.

Една от известните му срещи, като на повечето певци по времето на соца, е с пророчицата Ванга. "Ходих при нея да й пусна песента, която записах. Каза - "Айде, алал ти вера", хареса я. После каза да внимавам, че спирачките нещо не държат, и наистина се оказа, че имам проблем с тях", спомня си певецът.

По време на пътувания с колеги най-много се забавлявал с Георги Парцалев. "Той беше най-народният от народните. Само като излезеше пред публиката и каже: "Добър ден", и прихват да се смеят хората. Той само беседваше с тях, нямаше написан текст, гениален беше. Иначе съм пътувал и с Лили Иванова, и с Емил Димитров, и с почти всички. Уважавам си колегите и се радвам, че продължават да пеят. Аз също не съм се отказал, имам много още да дам на хората", казва уверено звездата на българската естрада Панайот Панайотов.

Четете още

Димитър Иванов от Шесто на ДС: По наше време нямаше да има Нотариуса

Димитър Иванов от Шесто на ДС: По наше време нямаше да има Нотариуса

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

Реклама
Реклама
Реклама