Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/16901370 www.bgdnes.bg

Проваля се дело за 100 кг амфетамин

*Осем години след арестите

*Прокуратурата описва как се разнасят куфари вместо как са разпространявани наркотици

Провал за дело за 100 кг амфетамини! Разследващите пращат на съд мъж и жена, но вместо за притежание на дрога с цел разпространение прокуратурата ги обвинява за разнасяне на куфари. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

По случая са погнати Олег Попов и Павлина Йорданова, които през май 2016 г. са закопчани в столичния кв. "Младост" със 101 кг амфетамин, натъпкани в 2 куфара. Двамата са издебнати от антимафиоти, докато пътуват със сеат. На улица в квартала пред заведение спират до фолксваген поло. Йорданова слиза и се насочва към него. В същото време Олег Попов вади от багажника на сеата голям куфар и започва да го влачи към другата кола.

В този момент ченгетата от ГДБОП изскачат и арестуват двамата. Служителите на реда предприемат тараш и на фолсквагена и в него откриват още един куфар. Оказва се, че в двата има амфетамини, разпределени в 4 плика по 25 кг. Хапчетата са с лого "Каптагон". При претърсване на жилищата на задържаните са намерени още 2,5 кг марихуана в пет плика.

При проверката се разбира, че Йорданова ползва в сеата заглушително устройство за мобилни телефони, за да не могат да я подслушват. Тогава Попов е на 43 г., а Йорданова - на 49 г.

Първоначално двамата са смятани за трафиканти, разследващите съобщават, че следят и трети човек. Но вместо за група за разпространение на наркотици Попов и Йорданова са погнати за държане на амфетамини в съучастие.

Близо 8 години по-късно двамата се изправят пред Темида. През това време Йорданова емигрира и работи във фирма в Австрия, а Попов се труди като снабдител в частно дружество. Защитата им възроптава срещу внесения обвинителен акт. В него се говори, че "при претърсване в стая се намериха" и че "в хода на претърсването между предните две седалки се намерило", отбелязват юристите. Според тях трябва да бъде описана конкретно вината на всеки един и какво престъпление е извършил с пряк умисъл.

Йорданова се споменава единствено на една страница, като се твърди, че седнала на една маса с Попов, след което се качили в управлявания от него сеат, който бил паркиран в близост до заведение. Тя слязла от автомобила и се насочила към фолксваген, качила се в него и след 50 метра слязла. След около 10 минути Попов отишъл при нея и отворили багажника. Попов извадил куфар и тръгнал по улицата. Няма никаква конкретика кой точно е отворил багажника, невъзможно е двамата едновременно да го отворят. По никакъв начин не става ясно какво престъпление е извършено, аргументира се защитата на жената.

Реклама

С доводите се съгласява съдия Иво Хинов. Той приема, че в обвинителния акт не са посочени ясно фактите, за които прокуратурата търси наказателната отговорност на двамата подсъдими. За държането на повече от 100 кг амфетамин с цел разпространение се твърди, че Йорданова е придвижила лек автомобил на известно разстояние, а Попов взел от багажника му един куфар и го е придвижил на известно разстояние. След това в този и друг куфар в багажника на колата са намерени наркотици.

Не е ясно въз основа на какви фактически твърдения прокурорът повдига обвинение за съвместно държане на наркотични вещества, и то с цел разпространение. Не са посочени конкретни действия за всеки един от двамата подсъдими, категоричен е магистратът.

Той открива пропуски и при протокола от тараша в дома на Попов. Той живее с жена си и дъщеря си. В детската стая е открита чанта с марихуана, но разследващите не описват кой е съхранявал дрогата.

Затова служителят на Темида връща делото на поправителен, за да може прокуратурата да поправи грешките в обвинителния акт. Когато това стане, процесът може да започне.

С Радо Ланеца и Царицата на месото

Олег Попов е подпукван за участие в престъпната група на Мила Георгиева, разбита през януари 2015 г. Заради ДДС афери тя първо е наричана Царицата на месото, а след повдигнати обвинения за група за мокри поръчки й лепват прякора Кървавата Мила. На Попов му се е налагало да отговаря пред закона заедно с Мила и роднините й за група за наркотици и рекет, след като обвиненията за поръчкови убийства отпадат. Години наред процесът се търкаля в закрития вече спецсъд.

Клиент на спецправосъдието става и с мегабандата на люлинския силовак Радмил Ранов - Радо Ланеца. Попов е сред подсъдимите за участие в най-многолюдната група от наркодилъри.

Според криминалистите те се занимават с производство и продажба на едро, поддържане на дилърска мрежа и разпространение в нощни заведения на хероин, кокаин, коноп и екстази. Конците на схемата дърпали цели трима лидери. Делото срещу тях буксува от години.

Реклама
Реклама
Реклама