Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17716132 www.bgdnes.bg

Починали експерти спъват делото за смъртта на родилката Деяна

Казусът с кончината на родилката се точи 13 години, защото стартира за трети път

Отводи на съдии и на заседатели заради съмнения за обективност белязват процеса

Реклама

Починали експерти, отводи на съдии и на съдебни заседатели спъват делото за трагичната смърт на родилката Деяна Георгиева вече 13 години. Това обясни пред "България Днес" адвокат Людмил Рангелов, който брани интересите на погнатите лекари за кончината на младата жена.

"Това е третият път, в който започва делото за смъртта на Деяна! За съжаление сега, когато стартирахме наново при съдия Тони Гетов, той започна да търси експертите, които бяха направили тройната и петорната експертиза на тялото на Деяна още по време на досъдебното производство, но някои от тях бяха починали. Други са много възрастни и болни, не могат да пътуват, а и са от Варна. Това накара съдия Гетов да назначи нова експертиза. Сега очакваме тя да стане готова до месец май, както казаха самите вещи лица в писмото си до съда онзи ден." Това разясни адвокат Рангелов по повод поредната спънка на делото за смъртта на родилката, което е белязано от всякакви перипетии от самото начало.

"Основната причина някои от експертите да починат, а други да са болни е, че делото започва за трети път и се влачи 13 години. За пръв път започна през 2017 година при съдия Димитрина Ангелова. През 2019 година един от съдебните заседатели си направи отвод заради отправени коментари по негов адрес от повереницата на майката на Деяна. Тогава бе поставена под съмнение неговата обективност и съдебния заседател си направи отвод. Тогава и съдия Ангелова си направи отвод и така трябваше да започнем отначало. Със съдия Ангелова бяхме на финалната права. После делото бе разпределено на Емил Дечев, който пък стана заместник-министър. И там бяхме доста напреднали, но уви. След това за трети път делото започна отначало при съдия Тони Гетов. Той действа сравнително бързо. Разпитахме свидетелите, което им беше и на тях за трети път. Даже четири пъти са разпитвани свидетелите, на трите старта на делото и в досъдебната фаза. Те вече са забравили някои детайли и факти около трагичната кончина на Деяна, което е нормално, като се замислим, че са минали над 13 години", пояснява адвокат Рангелов.

"Сега петорната експертиза, която назначи съдия Гетов, е всеобхватна. Назначи петимата експерти и даде шанс и на двете страни по делото и възможност да поставим задачи. Трудно е, виждате, че петимата експерти доста време не могат да се съберат, не могат да приключат. Такъв тип експертизи са изключително трудни за изготвяне - много са комплексни, вещите лица са различни специалисти от различни градове. Кой е болен, кой е здрав, трябва да се съберат, за да прегледат заедно медицинската документация, която наистина е обемна. Там са документите от три болници", изяснява сложността на делото и на експертизите адвокат Рангелов.

"Това е един рядък малшанс - едно дело да стартира три пъти, съдия да го започне и почти да го приключи, после друг съдия да стане заместник-министър. Като цяло този процес е експертен, делото е много сложно от медицинска гледна точка. Няма да го решат нито адвокатите, нито свиделите, ще го решат именно вещите лица и изготвените от тях експертизи. Много е специфична и много деликатна материята", обяснява адвокат Рангелов.

Каре: Трагедията!

Реклама

На 12 септември 2011 г. 19-годишната Деяна постъпва в АГ "Шейново", където избира да роди своето първо дете. Дежурен тогава е д-р Лозанов, един от подсъдимите. Вземат решение, че трябва да бъде направено секцио. Операцията извършва лично д-р Лозанов. Младата жена ражда прекрасно и здраво момченце. След това гинекологът пристъпва към възстановяване на направените разрези, но пропуска да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части стават причина за превръщането на матката в огнище на сепсис.

Същия ден д-р Байданова-Василева, която също е на подсъдимата скамейка, е лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започва да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на забравените част от плацента и околоплодни обвивки. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Д-р Василева не назначава нито едно изследване и не помага по никакъв начин на Деяна. На 16 септември въпреки усложненията при родилката д-р Байданова взема решение да я изпише.

На 20 септември Деяна е приета в тежко състояние в "Пирогов". На същата дата след разширен консилиум било взето решение на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов, друг подсъдим. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, също подсъдими. При прегледа установяват, че се налага спешна операция. Трябва незабавно да се отстрани матката на родилката и вторично засегнатото дебело черво. Но д-р Филипов и екипът му преценяват, че може и да изчакат няколко дни. През следващите дни състоянието на родилката продължава да се влошава. На 28 септември Деяна била преместена в Клиника по нефрология към УМБАЛ "Александровска", а на 7 октомври е извършена лапаротомия, при която отстраняват матката и част от дебелото черво и забравената плацента.

Въпреки положените усилия от страна на медиците в Александровска болница на 24 октомври 2011 г. 19-годишната Деяна умира от сепсис. Тогава майката на младото момиче - Людмила Велинова, се присъединява към прокуратурата в делото срещу лекарите. Вече над 12 години процесът се влачи. Очаква се да има някакво развитие на 22 май, когато експертизите ще са готови и свидетелите бегълци ще бъдат доведени принудително. Обвиняеми по делото са шестима лекари - д-р Явор Лозанов и д-р Елена Байданова-Василева от "Шейново" и д-р Антоний Филипов, д-р Александър Червеняков, д-р Владислав Христов и д-р Христо Цеков от "Пирогов". Делото се очаква да продължи през месец май.

Четете още

Искаме поне условни присъди за лекарите, погубили родилката Деяна

Искаме поне условни присъди за лекарите, погубили родилката Деяна

Простиха се с Деяна
Простиха се с Деяна

Простиха се с Деяна

Реклама
Реклама
Реклама