Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17829267 www.bgdnes.bg

Митьо Очите подчини Темида! Вижте защо!

  • Съдът започна да се съобразява с адвокатите му, а не обратното!
  • Защитниците често злоупотребяват, за да се размият нещата и дори да изтече давността, коментира съдия Нели Куцкова

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, подчини Темида. След като нито един от адвокатите на Очите и компания не се яви на делото, с което то бе спънато, магистратите от Софийския градски съд дори се отказаха от това да насрочват следващо заседание, докато защитниците на подсъдимите не им посочат кога могат да присъстват на процеса. С други думи адвокатите, а не съдът определят кога да е следващото заседание. В момента, реално погледнато, делото е на пауза и не е ясно колко време това ще остане така.

Реклама

"България Днес" се свърза със съдия Нели Куцкова, която беше и председател на Съюза на съдиите, както и член на Висшия съдебен съвет, за коментар по този прецедентен случай.

"Много често се злоупотребява с това, че адвокатите имат други ангажименти и не могат да се явят. Така умишлено се протака делото, да забравят свидетелите показанията си и да се размият нещата или пък да изтече давността. Такива дела и протаквания са много неприятни. Но съдът не може да каже на адвокатите "вие злоупотребявате". Това, че Софийският градски съд не е насрочил следващо заседание по делото срещу Димитър Желязков, е спасителна реакция от негова страна. Съдиите не искат да го отлагат повече и затова искат графиците на адвокатите. Съдът ще намери дата и час, когато всички са свободни, и така ще се избегне отлагане и протакане на процеса още повече. Винаги обаче някой адвокат може да си вземе болничен и нещата пак да зациклят. Адвокатите на Желязков и другите подсъдими теоретично може наистина да са били ангажирани с друго дело и да защитават някой друг подсъдим, но често се и злоупотребява." Това коментира съдия Куцкова на базата на дългогодишния си опит в съдебната ни система.

"Когато има много подсъдими, става страшно. Дори и да са били в залата защитниците на Димитър Желязков и другите подсъдими, ако всеки започне да казва "аз тогава не мога, аз тогава не мога", пак няма да бъде насрочено заседание. Това е дяволски кръг! Съдът може да каже няма да се съобразявам с вас и да каже, който дошъл, дошъл. Да де, ама ако не дойде даденият защитник, това нарушава правата на подсъдимия. Това от своя страна може да навреди на процеса и впоследствие дадената присъда да бъде отменена", коментира Куцкова казуса с десетките фалстартове на делото срещу ъндърграунд героя Митьо Очите и неговите авери.

Очите и компания винаги са били в полезрението на ченгетата, но истинските им проблеми с правосъдието започнаха преди години след екшън в заведението "4you". Тогава спецсъдът подпука цялата наказателна бригада. Впоследствие Желязков бе спипан в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано при спецакция у нас бяха задържани други ъндърграунд герои, които по-късно осъмнаха с обвинения, че са част от кримибандата, ръководена от Желязков. Митьо Очите и още 12 души са погнати, че са били част от престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Желязков е обвинен за ръководител на групата, която според прокуратурата е действала в периода 2013-2018 г.

В началото на 2020 г. започна и процесът в спецнаказателния съд, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е до под кривата круша, даже по-зле, всичко започна от самото начало. Новите съдии в Бургас тепърва ще се запознават с всички документи, касаещи процеса, което ще отнеме твърде много време.

На старта нещата уж тръгнаха. Преди близо 4 години процесът започна нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов - Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Йорданов и Симеонов се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. Изненадващо обаче Йорданов и Симеонов оттеглиха голяма част от показанията си. Впоследствие беше открит и конфликт на интереси и делото пак бе прекършено в зародиш.

Реклама

Малко преди миналата Коледа несебърският бос бе освободен от домашен арест и пуснат под гаранция от 20 бона. Оттогава Желязков най-свободно си бръмчи из Несебър.

Безпрецедентен съдебен гаф

Невиждан до момента гаф в съдебната ни система беляза процеса срещу Димитър Желязков - делото срещу несебърския кримибос и компания бе разпределено на грешен съдия. То бе спряно, докато ситуацията не бе изяснена. Съдийката, която гледа процеса срещу Митьо Очите, изведнъж се сети, че по закон не може тя да води делото срещу него, защото то е грешно разпределено след затварянето на спецсъда в София, където няколко години се правеха опити то да стартира. Впоследствие бе прехвърлено на друг съдия в Софийския градски съд, но и там имаше редица проблеми и бе прехвърлено в Бургас, но от там пък казаха, че процесът не трябва да се гледа в морския град, и в крайна сметка преди по-малко от месец бе разпределено отново на софийските магистрати. Кога ще стартира делото по същество и ще има ли осъдени, или в крайна сметка ще оправдаят всички, както става много често, предстои да разберем.

Четете още

Делото срещу Митьо Очите изчезна!

Делото срещу Митьо Очите изчезна!

5 години по-късно! Първа Коледа за Митьо Очите без гривна на крака

5 години по-късно! Първа Коледа за Митьо Очите без гривна на крака

Реклама
Реклама
Реклама