Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17907938 www.bgdnes.bg

Прокуратурата е съгласна Васил Божков да е на свобода, но срещу 500 бона

Държавното обвинение иска по-голяма гаранция, защитата на бизнесмена иска всякакви мерки да бъдат отменени

Прокуратурата е съгласна Васил Божков да е на свобода, но срещу 500 бона гаранция, а не срещу 130 хиляди лева. Това става ясно от съобщение на Софийския градски съд.

Реклама

От него става ясно, че и държавното обвинение и защитата на бизнесмена са обжалвали мярката му за неотклонение по тъй нареченото хазартно дело.

Недоволствата идват само няколко дни след като градските магистрати пуснаха Божков срещу гаранция от 130 000 лева. Припомняме, че бизнесменът има и друга парична гаранция от 500 бона по делото за антиките.

Жалба срещу решението на градските съдии има и от адвокатите на бизнесмена, които настояват той да е на свобода без каквато и да е била мярка за неотклонение по това дело.
Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от Апелативния съд в София,

На 7 май Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му, а и също така магистратите казаха, че няма опасност да извърши друго престъпление и да избяга. Също така бе отбелязано, че няма риск Васил Божков да влияе върху събирането на доказателства, защото то вече е почти приключило, ако не и напълно.

Това решение на Темида се оказа трън в очите на наблюдаващия прокурор, който смята, че гаранцията трябва да доста по-голяма, като се има предвид финансите и имуществото, с което разполага Васил Божков. 

В мотивите си съдът записа, че Божков има стриктно поведение от началото на ареста му, не е нарушавал мярката си за неотклонение. Неоправдана процесуална репресия би било, ако Божков остане под домашен арест, посочи съдът на предходното заседание.

Реклама

Предстои делото да се гледа в най-скоро време пред Апелативния съд в София, когато магистратите окончателно ще решат каква мярка да дадат на Божков.

ОБВИНЕНИЯ

Припомняме, че Васил Божков, жена му Елена Динева и още осем души са погнати за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, а Божков е сочен за тартор на криминалната организация. На съд са предадени десет лица - Васил Божков като организатор и ръководител на групата, жена му Елена Динева, а останалите осем лица - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Й.Ч като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта - ДКХ. Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева. 

Божков е обвинен и като тартор на организирана престъпна група. Според държавното обвинение кримибандата му се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до 2020 г. По делото за организирана престъпна група Божков има няколко обвинения - за ръководител на кримиорганизацията, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство към опит за убийство - това на Алексей Петров през 2015 г. Както "България днес" писа обвинението на Васил Божков, което е свързано с Алексей Петров вече е в миналото, тъй като пропадна поради липсата на доказателства.

Четете още

Пуснаха Васил Божков на СВОБОДА!

Пуснаха Васил Божков на СВОБОДА!

Делото срещу Васил Божков за хазарта влиза в съда

Делото срещу Васил Божков за хазарта влиза в съда

Реклама
Реклама
Реклама