Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18200203 www.bgdnes.bg

Магистрати тъпчат закона, делата с неясен край

Карат пияни, бракониерстват, вземат подкупи

Повечето се разминават между капките, при други - пълна тишина

Магистратите у нас, които тъпчат закона, съвсем не са малко. Съдии карат пияни, прокурори вземат подкупи, техни колеги бракониерстват. Ето едни от най-фрапантните случаи на лица от съдебната системата в България, които си позволяват да газят законите, които уж следват и бранят.

Последният, както знае вече цяла България, е този с пияна и буйстваща съдийка, която вдигна на крак варненско районно управление на МВР. Административната съдийка е хваната да бръмчи пияна с колата си в морската ни столица. Ченгета я спират, тестват я за алкохол и наркотици. Оказва, че съдийката не е дрогирана, но се е метнала зад волана с 1,56 промила алкохол в кръвта. Полицаите я ескортират до болница, където дава кръвна проба, за да се установи категорично колко пияна е шофирала. Когато ченгетата я отвеждат в Районното управление, съдийката започва да буйства, да вика и да се мята. Униформените я озаптяват и тикват в килия, където престоява часове.

Реклама

От Софийската градска прокуратура потвърдиха за случая и съобщиха, че е образувано досъдебно производство.

"Разпитват се свидетели, извършват се и други действия по разследване, ще бъдат назначени и необходимите експертизи." Това уточняват от прокуратурата, но не споменават името на съдийката.

През лятото на миналата година следователят от Софийската градска прокуратура Свилен Цеков също беше сгащен да шофира пиян. Тогава Прокурорската колегия на ВСС го отстрани за четири месеца. Причината е, че Цеков бе подведен под наказателна отговорност и го грозеше 1 година затвор.

През 2017 година прокурор бе заловен с незаконно уловена риба. Обвинителят от Кърджали Чавдар Чавдаров бе спипан заедно с негов авер в близост до язовир "Студен кладенец". След сигнал от съвестен риболовец полицейски автопатрул спира за проверка джип "Нисан" и в багажника му откриват два найлонови чувала с рибарска мрежа, пълна с оплетена в нея риба. Общото тегло на незаконния улов е над 40 кг, от които 38 кг морунаж, два килограма речен кефал (клен) и 800 грама бяла риба.

Джипът е управляван от собственика му Чавдар Чавдаров, по онова време зам. районен прокурор на Кърджали, а до него пътува бракониерът Фейзи. Рибата и мрежата са иззети, а на Чавдаров е съставен акт за административно нарушение по Закона за рибарство и аквакултури. Разминава се с 1000 лева глоба, а ВСС дори не го наказва в крайна сметка, защото не намира в деянието му да има сериозно нарушение.

През 2009 година прокурор Георги Велков бе хванат по време на получаване на подкуп в Плевен. Служителят в българската съдебна система бе задържан при спецакция в града заедно с бизнесмена Илиян Михайлов, който играе ролята на посредник. Като прокурор в Окръжната прокуратура в Плевен Велков в съучастие с Илиян Михайлов вземат подкуп от 23 000 лева от бизнесмена Йоско Исаев, срещу когото имало наказателно производство от общ характер. Парите са, за да пропадне делото и Исаев да не бъде осъден.

Реклама

Исаев подава сигнал за цялата схема, както и за това, че е изнудван за тези пари. По обвинението за изнудване и двамата са признати за невиновни, но са виновни за вземане на подкупа. Прокурорът Георги Велков получи ефективна присъда от пет години и половина лишаване от свобода. Той ще трябва да плати и глоба от 10 000 лева, както и няма да може да упражнява професията си за срок от три години. Това решение е първоинстанционно, какво се случва на втора инстанция, не стана ясно.

Михайлов също бе признат за виновен за рушвета. Неговото наказание е 4 години лишаване от свобода, глоба от 8000 лв. и лишаване от право да заема държавна длъжност и от право да упражнява професия за срок от две години.

Две години по-рано други двама прокурори, но от Върховната касационна прокуратура бяха уличени във вземане на подкупи. Става въпрос за Ангел Дончев, който се обаждал на прокурора от районната прокуратура в Сливница и му искал 20 000 евро, за да има положителен резултат от дело.

Другият случай за продажба на влияние и взимане на рушвет в прокуратурата бе този на обвинителя от Върховната прокуратура Боян Тошев. Той беше обвинен, че е взел подкуп, за да уреди колега от Варна на шефски пост. За изхода на тези две дела също няма яснота.

 Полицай блъска прокурор

Полицай блъсна и прати в болница прокурор в центъра на София през лятото на 2022 година.

Държавният обвинител преценява, че няма много коли на кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Христо Ботев", и минава на червен светофар. Тогава служителят на жандармерията го връхлита с личната си кола. Прокурорът се разминава само с травми на рамото. Какво стана с този случай, така и не стана ясно.

Реклама