Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18228607 www.bgdnes.bg

Темида поряза сина на бившия министър Стоян Александров

Все още има неясноти около отвличането на бизнесмена

Не е открито оръжието на убийството, калибърът на куршумите не съвпада с оръжията на Петър

Темида поряза сина на покойния бивш финансов министър Стоян Александров - Петър, който е погнат за отвличането и убийството на бизнесмена Кирил Русев. Това стана ясно на вчерашното заседание в Апелативния съд в София, на което Петър Александров отново се опита да накара магистратите да се смилят над него и да го освободят от ареста, но не му се получи.

Реклама

По делото за отвличането и убийството на Русев е погнат и приятелят на Петър - Александър Кинов.

"Има достатъчно данни, от които се прави извод за съпричастността на Петър Александров в ликвидирането на бизнесмена. В същото време е налице опасността от укриване на Петър, предвид начина, по който той и съучастникът му Кинов са се опитали да прикрият и заличат следите на извършеното от тях престъпление", мотивират се магистратите. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Въпреки че съдът смята, че има достатъчно улики, които заковават сина на ексминистър Стоян Александров, нещата не са точно такива. Има няколко проблема, които бележат това разследване. Първият и най-важен е, че все още не е намерено оръжието, с което е убит Кирил Русев. Освен това калибърът на куршумите не съвпада с оръжията, които бяха открити в дома на Петър Александров.

"Разследването за убийството на Кирил Русев срещу Александров и Кинов продължава. Извършват се действия, разпитват се свидетели, изготвят се експертизи, чакат се становищата на вещите лица. Проверяват се клетки на мобилни оператори, проверяват се контактите им с жертвата. Проверяват се записи от камери в моргата, където беше открит трупът на жертвата, който бе записан под чуждо име, но не са открити каквито и да било документи, че уж е починал от COVID-19. Сериозен проблем е, че все още не е открито оръжието, с което е убит Кирил Русев. След ареста на сина на бившия финансов министър полицията иззе от дома му, който е в столичния квартал Горна баня, три пушки и два пистолета. Всичките оръжия са регистрирани и са законни. Нито едно от тях обаче не съвпадна. Проектилите на куршумите в тялото на Кирил Русев са калибър 9,17 и 9,18. И двата пистолета на Александров са калибър 9,19. Това категорично означава, че оръжието на престъплението не е открито. Има и доста неясноти около отвличането на бизнесмена. Тази част с отвличането ще бъде доказана най-трудно от всичко. Случаите с отвличане, което е завършило със смъртта на жертвата, са изключително трудни. Няма и преки свидетели на похищението, което усложнява разследването допълнително. Може Русев да не е бил отвлечен, а да се е видял с Александров и Кинов съвсем доброволно. Все пак е познавал бащата на Петър Александров, както и самия Петър от доста години." Това коментират пред "България Днес" експерти, запознати с действията по разследването.

Източниците ни уточняват, че към момента доказателствата са предимно косвени, като няма нито една улика, която да заковава Александров и Кинов в самото убийство. Има обаче доказателства, които сочат, че двамата са замесени в прикриването на престъплението. Според източниците ни повечето доказателства са срещу Кинов, а тези срещу Александров са оскъдни на този етап, но в момента се работи усърдно, за да се стигне до истината.

Реклама

Припомняме, че дуото бе спипано часове след подаването на сигнала от майката на Кирил Русев, че синът й е изчезнал и не отговаря на телефона си. Основният мотив според разследващите и прокуратурата са неуредени финансови отношения на жертвата със Стоян Александров, а след смъртта му и със сина му Петър. Припомняме, че тялото на убития бе открито в камера в морга. Дали това е морга, която е ползвана от погребалната агенция на Кинов, или е държавна, не е ясно на този етап. По неофициална информация Кирил е застрелян в корема и в крака. В моргата са им казали, че черният чувал, в който е трупът, не трябва да се отваря, защото е починал от COVID-19 и би било опасно за околните. След убийството и укриването на тялото на жертвата в моргата през траурната агенция на Кинов, както смятат разследващите, двамата, сочени за килъри и лихвари, успяват да напуснат страната в посока Сърбия с личната карта на убития. Идеята им е да нагласят нещата да изглеждат така, сякаш Кирил Русев е напуснал страната и не се е върнал.

Граничен полицай потвърждава, че Александров и Кинов са преминали границата. На отиване към Гърция Кинов се легитимира с личната карта на Русев, а на връщане със своята. Впоследствие документите на Кирил Русев и ключовете от колата му са намерени в автомобила на Петър Александров. Двамата бяха арестувани и са в ареста от месеци.

На миналото заседание адвокат Христо Кутиев, който защитава сина на бившия финансов министър, призова да се разграничават действията на Александров и Кинов и за пореден път посочи, че клиентът му няма наранявания по тялото, нито барутни частици. Това означава, че Петър Александров не е дръпнал спусъка. Следи от борба обаче има по ръцете на Александър Кинов, посочиха от прокуратурата. За него са и повечето доказателства по разследването. Той е дал трупа на Русев на Александров, както и е уличен, че е минал границата със Сърбия при Стрезимировци с неговата лична карта, за да бъдат заблудени близките и разследващите, че Русев е напуснал България. Оттам са пускани и есемеси до близки на убития от телефона му. Това твърдят от държавното обвинение. Все още не е ясно кога ще започне делото.

Четете още

Темида поряза сина на бившия министър Стоян Александров

Темида поряза сина на бившия министър Стоян Александров

Реклама
Реклама
Реклама