Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18258923 www.bgdnes.bg

Брендо се крие от руската мафия!

Никой не знае как Евелин Банев е влязъл в страната

Кантората, която го представлява, има връзки с чуждата страна, "кокаиновият крал" може да се е укривал там досега

Евелин Банев-Брендо се крие от руската мафия. Това е причината изненадващо да се предаде и влезе в затвора, казаха за "България Днес" запознати със ситуацията от редиците на СДВР.

Реклама

Предположенията за този момент са, че руснаците са погнали Банев заради провалена много голяма сделка с наркотици, по която Брендо е бил гарант.

Че Брендо се е предал, за да се скрие от враговете си, намекна и директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков. В отговор на въпрос може ли предаването на Брендо да е свързано със скорошните случаи на провалени пратки с големи количества кокаин, включително и през България, Атанас Илков заяви: "Не изключвам и това като хипотеза. Местата за лишаване за свобода са добро място някой да се укрива, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Това е твърде вероятно, но към настоящия момент не можем да кажем, че това е причината".

По непотвърдена информация в последните години Банев се е укривал в Русия. В потвърждение на това твърдение говорят и някои факти от близкото минало. Пред няколко години Брендо бе заловен в Украйна. Тогава у него бе намерен телефон, който имаше златен калъф с лика на руския президент Владимир Путин. След ареста му в Украйна се оказа, че Банев е гражданин на страната и дори има паспорт. Брендо беше пуснат от зандана и изчезна, като се предполагаше, че се е укрил именно в Русия.

После стана ясно, че Брендо се е сдобил с турски паспорт, който му предоставен от бизнесмена Джон Ханафин, собственикът на базираната в Дубай компания "Хюрия Прайвът". Ханафин и компанията му преди време бяха санкционирани не за какво да е, а за пране на руски пари в Дубай, където е и седалището на фирмата.

През май 2023 година босът и фирмата му са поставени в списъка със санкции на Министерството на финансите на САЩ като част от действие за спиране на потока на руски пари в чужбина. Бизнесменът и "Хюрия Прайвът" са включени в списъка заедно с няколко други лица и компании, използвани за подпомагане на Русия да избегне санкциите. Според изявление на американските служби Ханафин е улеснил движението на руски пари в ОАЕ чрез "Хюрия".

"Ханафин с помощта на корумпирани правителствени служители снабдява с фалшиви паспорти руски клиенти, които искат да скрият истинската си националност. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. "Хюрия" започна да работи бързо, за да премести руски активи в структури, които ги защитават от санкции. Освен това компанията помогна на заможни граждани на Руската федерация да си набавят неруски паспорти под фалшиви имена, за да избегнат финансов контрол и санкции", разкриват разследващите, както писа "България Днес" тогава.

Реклама

Според източници собственикът на компанията Джон Ханафин заедно с Мустафа Байрям и Джейкъб Кид не са изпълнили докрай обещанията си за това, за което им е платено. Байрям се опитал да обясни, че негов бивш служител е пуснал жертвите по пързалката. Разследващите погват схемата и установяват, че бандата за фалшиви паспорти е измамила много хора, сред които е и Евелин Банев.

Другата връзка на Брендо с Русия е адвокатът, с който "кокаиновият крал" се предаде вчера на българските власти - Петър Зафиров със сигурност има връзки с Русия, защото има два телефона за контакт - единият е български, а другият е руски. В сайта на кантората му дори има служителка на име Пепа Шевченко и тя е назначена на длъжност счетоводител. Опитите на "България Днес" да се свърже с новия адвокат на Брендо останаха без резултат. Въпреки множеството позвънявания и съобщения адвокат Зафиров предпочете да не отговаря.

Вчера Брендо шашна цяла България, когато цъфна пред Софийския централен затвор и се предаде доброволно. "Кокаиновият крал" има три присъди, но в момента, тоест от вчера, излежава 6-годишната си присъда у нас.

Брендо бе откаран от затвора директно в болницата към МВР, където бе освидетелстван. Брендо е прегледан дали е в добра кондиция и дали може да лежи зад решетките, или ще има нужна от някакви лекарски грижи. Това е стандартна процедура в такива случаи. След като медиците установяват, че Банев е в добро състояние, той е върнат зад решетките, където ще излежава присъдата си от 6 години.

През 2018 година Върховният касационен съд постанови окончателна присъда за Банев от 6 години затвор. Делото срещу него продължи години по обвинение за разпространение на наркотици и пране на пари. Другите му присъди са от Италия и Румъния. Банев също е искан и от Швейцария и Украйна.

Акцията по разбиването на "Кокаинови крале" в Италия, на Апенините, се състоя през май 2012 г. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера. През лятото на 2012 г. Евелин Банев е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят. През пролетта на 2015 г. става ясно, че "кокаиновият крал" е изчезнал. Той публикува книга на философска и кримитематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда. Тъй като румънците не уточняват кой ще покрие разходите по екстрадицията, предаването на Банев е отказано Сега обаче предстои Италия, Румъния, Украйна, Швейцария и дори Турция да го искат за престъпленията, които е извършил или на тяхна територия или срещу тях като държава.

Очаква се Италия да поиска Брендо, ако бъде екстрадиран при тях, то поне да излежи 20-годишната присъда, която е постановена от италианския съд. Каква ще е съдбата на Брендо, предстои да разберем.

 Подобно на Брат Галев

Пълна мистерия, подобна на тази с Брат Галев, е как Брендо е влязъл на територията на България, без да бъде прехванат от граничните власти,

"Установяваме начините, по които Евелин Банев-Брендо може да е влязъл в България. Дали е бил с фалшиви документи, или е влязъл на зелена граница", каза директорът на Националната полиция Атанас Илков. Случаят е аналогичен с друг - на Ангел Христов от Дупница, който се търсеше заедно с Пламен Галев от 2012 г., а преди година стана ясно, че е починал в дома си в България. И тогава МВР започна проверка как се е появил у нас, но досега няма яснота. Надали ще стане ясно как е влязъл и Брендо, който на всичкото отгоре е с изтекла лична карта .

Уреди си украински паспорт

Тескерето се оказа пълно менте, но му помогна да се измъкне за пореден път

През септември 2021 година Брендо бе спипан и арестуван в Украйна. Тогава стана ясно, че "кокаиновият крал" има украински паспорт.

След ареста на Брендо в дома му бяха открити няколко растения марихуана според чуждите медии. След ареста не се чуваше нищо, докато не се оказа, че Брендо е освободен.

След като прекара 15 дни в киевската килия, Банев мистериозно беше пуснат от Апелативния съд. Магистратите откриха, че Евелин Банев притежава украински паспорт и като местен гражданин не подлежи на екстрадиция и задържане заради чуждо разследване. Така нашенецът беше пуснат на свобода, докато не се оказа, че паспортът му е незаконен.

Впоследствие Брендо така и не бе открит и Украйна също започна да го издирва. Разследващите там казаха, че "кокаиновият крал" има два адреса в околностите на Киев и се придвижва със сивата шкода, до която беше арестуван. Според координати, с които криминалистите разполагат, Брендо е бил засечен в град Буча, където стана зверско клане в хода на войната от страна на Русия.

Оттогава следите на нашенеца се губят. Междувременно мащабно разследване установява, че украинското тескере е издадено нередовно и затова подлежи на отнемане. Брендо заявил, че е роден в Донецк, но загубил паспорта си от времето, когато страната е част от СССР. Поискал нов украински документ, но служителите не откриват подобен акт за раждане. Не е намерено и заявление, каквото Банев би трябвало да е подал, ако си е загубил стария паспорт.

Установява се още, че самоличността на Евелин Банев изобщо не е потвърдена, не са проучени и негови роднини, каквито са изискванията. Освен това заявлението за издаване на паспорта е подадено ден преди да приключи проверката на самоличността, която го предхожда. Служителят, подписал се под документа за издаване, е бил в отпуск този ден. За капак паспортът на Брендо се оказал с фалшив сериен номер, защото в Донецка област не са разпространявани формуляри от серия "NN".

След като всичко това стана ясно, украинците също погнаха Банев. За съзнателно фалшифициране на официални документи криминалният кодекс на страната предвижда между 3 и 6 г. затвор. Така Украйна също се нареди на опашката от държави, които издирват Брендо. Другите мераклии са Италия, Румъния, Швейцария (заради сагата с банката Credit Suisse) и България, където вече Брендо ще си излежава присъдата от 6 години затвор.

Отвлякоха дъщеря му Лара

Момиченцето прекарва 47 дни в неизвестност, преди да бъде платен откуп

През 2013 година дъщерята на Брендо бе отвлечена от неизвестни и до този момент похитители.

10-годишната щерка на "кокаиновия крал" прекара 47 дни в плен, преди Брендо да плати искания подкуп. Малкото момиче бе освободено невредимо на 5 март пред столично полицейско управление.

Похищението се разигра през януари 2013 г. на столични бул. "Пушкин" 90 в квартал "Бояна" към 7,30 часа сутринта. Нападението става в момента, в който шофьорът взима 10-годишната Лара Банева от дома й в квартал "Бояна". Пред самата къща е спряна колата, с която охранителят пристига, за да откара детето. Автомобилът е жълта "Шкода" със софийска регистрация. Нападателите са трима с джип "БМВ X5". Къщата се охранява от СОТ. Сутринта Лара е изведена от дежурния сотаджия към жълтата "Шкода", пред която я чака другият охранител. В момента, в който служителят на СОТ предава момичето на колегата си, въоръжените нападатели изскачат.

Тримата бандити излизат от джипа с маски и заповядват на охранителя да легне на земята. Той обаче оказва съпротива, поради което е прострелян два пъти в гърдите с пистолет "Макаров". Твърди се, че похитителите са били въоръжени и с автомати "Калашников". След като неутрализират шофьора на Лара, бандитите натикват момичето в джипката и потеглят в посока Околовръстен път.

Къщата, в която живее тогава Брендо, е двуетажна, с метална ограда. Оборудвана е с 8 камери, поставени под стряхата на всеки ъгъл на постройката. Отдясно е разположена и кабинката на СОТ, които обслужват семейство Баневи.

След нападението раненият 32-годишен шофьор Борислав Цанев е откаран във Военномедицинска академия с две огнестрелни рани в областта на белия дроб. Той е в тежко състояние, но оцелява.

Лара прекарва в плен 47 дни, но в крайна сметка е освободена. На 5 март 2013 година момиченцето е оставено от сив "Фолксваген Голф" на столичния бул. "Бъкстон" на метри от Шесто РПУ около 22,00 часа. След това автомобилът продължава в посока към Околовръстното шосе.

Лара сама отива до сградата на полицията, откъдето се обаждат на майка й Моника. След това детето е закарано на лекар и се прибира в дома си в столичния кв. "Бояна". Осигурен му е и психолог от Института по психология на МВР.

Така и не се разбра кой точно е отвлякъл момичето и къде го е държал. Очакваше се, че Брендо жестоко ще отмъсти на хората, посмели да посегнат на семейството му, но ако това се е случило, то е запазено в тайна.

Четете още

Кокаиновия крал Брендо влиза в затвора за 6 години

Кокаиновия крал Брендо влиза в затвора за 6 години

Преди кауша: Брендо е в болницата към МВР!

Преди кауша: Брендо е в болницата към МВР!

Кой е Брендо - Kокаиновия крал с три присъди от България, Италия и Румъния?

Кой е Брендо - Kокаиновия крал с три присъди от България, Италия и Румъния?

Евелин Банев-Брендо се предаде!

Евелин Банев-Брендо се предаде!

Реклама
Реклама
Реклама