Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18484124 www.bgdnes.bg

Душманинът на Станко налита на надзирател в пандиза

Още не признава, че е убил 11-годишното момче

Шотландецът Дейвид Брайсън Бел готов на всичко да лежи в родината си

На служител от затвора налита шотландецът Дейвид Брайсън Бел, осъден за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов във видинското село Лагошевци! Покрай инцидента на Бел е отказано предсрочно освобождаване, научи "България Днес".

Проявата на физическа агресия от страна на убиеца е описана в доклад от администрацията. В миналото са регистрирани и други негови дисциплинарни нарушения. По време на престоя си зад решетките чужденецът е наказван на два пъти с лишаване от хранителна пратка заради притежание на забранени вещи в килията. В същото време прокуратурата е на мнение, че наказанието за нападението над служителя не трябва да се взема много сериозно, защото Бел е на 84 години и няма физическа сила като описаната.

Реклама

Влошеното здраве на пандизчията е една от обсъжданите теми в съдебната зала. Бел получава инсулт зад решетките. Освен това страда от хронична обструктивна белодробна болест и атеросклероза. Заради болежките си е настанен в болницата към Софийския затвор.

Чужденецът признава, че вече не издържа в българския зандан. "Винаги съм бил шокиран какво се говори на такива съдебни заседания. Искам да бъда освободен. Толкова съм зле, че едва ходя. Живея в болница. Не мога да мисля изобщо за нищо повече сега. Бих сключил всякакви споразумения за трансфер", споделя душманинът на Станко. От признанията му се разбира, че той настоява да бъде прехвърлен да лежи в затвор в родината си.

Още при предишно разглеждане на молбата му за освобождаване се разбира, че шотландецът е депресиран зад решетките и е мислел за самоубийство. Единственото, което прави по цял ден, е да гледа телевизия. Оправдава се с езиковата бариера, а по-късно и с болежките си. Те стават причина Бел да не се включва в масовите мероприятия на затворниците и да не участва в никакви игри.

Чужденецът категорично отрича вината си и не зачита правата на другите хора, коментират от затворническата администрация. Те отбелязват, че са дали възможност на Бел да учи български език, но той не е положил никакви усилия да се социализира, защото е интроверт. Софийският градски съд не намира Бел да се е поправил достатъчно и отказва да го пусне предсрочно. Чужденецът е осъден на 18 години решетки. Зад тях виси от 12 години и 4 месеца, а месец и половина съкращава с работа. Остават му още 5 г. и половина.

Трагедията със Станко се случва в началото на 2012 г. От шест години шотландецът живее в селото, но някой започва да драска микробуса му, да пука гумите му и отравя едно от любимите му кучета.

Реклама

Бел е в приятелски отношения със семейството на петокласника Станислав. На фаталния 4 януари 2012 г. ученикът е във ваканция. Следобеда майка му го изпраща да занесе храна на възрастен трудноподвижен техен съсед, която слага в найлонов плик. Пътят на детето минава покрай дома на Бел, който по това време се намира пред къщата. Кучето му започва да лае по Станислав, поради което той го ритва. Това ядосва чужденеца. Той се приближил до детето и го удря силно в лицето, започва да крещи и да го друса. След това навива яката на връхната му дреха и започва да го души. В това време пита момчето дали то е отговорно за надрасканата кола и отровеното куче.

Станко отрича, но шотландецът го хваща през врата и го повлича към дере край реката на края на селото. По пътя обувките на детето падат, а тръните на храстите свличат долнището на анцуга му. Мъжът захвърля малчугана в дерето, увива долнището около врата му и го завързва няколко пъти. Когато се убеждава, че го е удушил, изритва Станко в тила и в тялото, захвърля настрани торбичката с храната и се прибира. Час по-късно майката на момчето се притеснява и тръгва да го търси. След 17 дни издирване трупът на момчето е открит.

Тормоз

От тормоз от страна на надзиратели и други осъдени се оплаква шотландецът. По думите му заради това той се отдръпва и избягва да контактува с хора.

Бел все пак има и добра постъпка в панделата. Той купува сателитна чиния с кабел, която хваща повече програми. Идеята му е да я даде за общо ползване на съкилийниците си. Освен това разбира, че друг чужденец в пандиза без близки няма пари и телевизор. Затова искал да му дари своя, но дарението не е позволено.

Реклама
Реклама
Реклама