Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18819556 www.bgdnes.bg

БГ бандата, източила 54 млн. лири, прала парите чрез казина

*Нашенците консултирали и поляци за схемата 

*Петима кримигерои, които вече са осъдени, влагали пачките в строителство у нас

Българската банда, която източи над 54 милиона паунда от социални помощи във Великобритания, изпирала парите си през казина и апартаменти у нас. Това разбра "България Днес" от свои източници в МВР.

Реклама

От около 2021 година един определен квартал в Сливен е започнал рязко да процъфтява. Както е било пълно затишие и безвремие, дори отсъствало просто освежаване на обекти, изведнъж се появяват нови казина, започва бурно строителство на нови блокове и апартаменти. Оказва се, че петимата нашенци имат солидно участие в тези така изненадващи и нарастващи строителни дейности и появата на хазартни предприятия, като целта им е да изперат и вложат незаконно придобитите средства от социалното подпомагане във Великобритания. Това обясниха източници на "България Днес" в службите. По неофициална информация влагането на парите от измами не е ставало само в Сливен, а и в други градове.

Към момента не е ясно докъде е стигнало разследването у нас за тази перачница на пари, дали са направени някакви изземвания и конфискации. По неофициална информация българите, замесени в аферата на територията на Великобритания, не фигурират като собственици на дадените сгради, строежи и казана, а подставени лица са се разпореждали с парите, които са изпращани през годините. Това сериозно усложнява работата на българската полиция.

Преди дни на бял свят лъсна и друга наша банда по време на дело с подобен характер в Англия. Това стана ясно по време на съдебен процес в съда в Кентърбъри, Англия. Отново става дума за мащабна схема за източване на социални помощи във Великобритания, в която участват поляци, но която е "консултирана" от българи.

Двамата поляци Войчех Ковалски и приятелката му Виктория Паковска са спечелили близо 750 000 британски лири за три години, като са измамили служители на социалните служби. Те са откраднали парите благодарение на съвети от бандата от петима българи, която бе заловена преди месеци, но е действала над 4 години.

Схемата на полската двойка е била идентична като на нашата петорка, което навежда разследващите към извода, че поляците и нашенците са действали заедно в определен момент.

Реклама

Полската двойка е създавала фалшиви банкови сметки, документи за самоличност и сметки за комунални услуги, за да направят повече от 80 фалшиви искания за обезщетения. Двойката е заловена още през 2021 г. Това е над година, след като българската кримибанда е стартирала дейността си и е набирала хора за своята схема. Дали поляците са се отчитали по някакъв начин на нашенците, не става ясно по време на делото. Те са купували луксозни стоки, включително дизайнерски дрехи и часовници "Ролекс", на различна стойност. Най-евтиният е около 12 500 паунда. В момента те са освободени срещу солидни суми гаранция, а относно изземването на активите им, които са придобити незаконно, съдът в Кентърбъри предстои да се произнесе.

Припомняме, че петимата българи, които направиха най-мащабната измама със социални помощи в историята на Великобритания, бяха вкарани в затвора през май за провеждане на най-голямата измама със социални облаги във Великобритания. Един от центровете на нашенците е бил зад магазин за хранителни стоки. Групата се е криела на публични места, за да не буди съмнение, а петимата българи дори са си пускали снимки в социалните мрежи пред въпросния магазин. Разследващите, които арестуваха бандата и претърсиха имотите им, откриха над 900 цифрови устройства, съдържащи подправени и фалшиви документи. Прокурорите казаха, че бандата е използвала системата за обезщетения "като банкомат" и на един от конфискуваните мобилни телефони е имало видео, показващо как измамниците обсипват апартамента си със стотици банкноти от 20 паунда.

С крадените пари българите си купували различни луксозни стоки, като дизайнерски дрехи, скъпи коли, часовници и др. Освен това се фукали в социалните мрежи със скъпи почивки по целия свят.

След като бяха заловени, съдия Дейвид Арънбърг от Кралския съд във Великобритания първоначално осъди най-младата участничка с схемата - 19-годишната Патриция Пенева, на 4 години и 6 месеца затвор, но вземайки предвид възрастта и психическото й състояние, определи тя да излежи ефективно 3 години и 2 месеца. 39-годишната Галина Николова получи присъда от 8 години. 28-годишният Стоянов получи 4 години, но ще излежи ефективно две от тях, след което вероятно ще бъде депортиран от Великобритания. Гюнеш Али беше осъден заради измами "в индустриален мащаб" по време на схемата на 7 години и 6 месеца, от които ще приспаднат 3 месеца заради задържането му.

Петият подсъдим - Цветка Тодорова, получи 3 години, но поради излежаването на повече от половината в предварителен арест тя беше освободена и екстрадирана в България. Това не е финалът на разследването, защото има данни, че кримимрежата е доста по-голяма. Прокуратурата подготвя още дела в опит да възстанови сумата, включително се води разследване и в България.

 Разкриване на схемата

Мащабната измама беше разкрита благодарение на един човек - смолянския инспектор Васил Панайотов. Ченгето забелязва съмнителни трансфери на суми, както и рязкото облагородяване на един район в Смолян и решава да започне свое разследване. След няколко месеца следене на транзакции и потоци пари Панайотов подава сигнал до полицията във Великобритания и така схемата вижда своя край.

Реклама
Реклама
Реклама