Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18818142 www.bgdnes.bg

Прокуратурата: Искаме 18 г. затвор за Анка, убила пеленачето си

Прокуратурата иска 18 г. затвор за Анна Михайлова - Айше, убила осиновеното си дете в Пловдив, което загуби живота си едва на една година и 10 месеца.

От държавното обвинение категорично не са съгласни, че смъртта на малката Севда, издъхнала на година и 10 месеца, е причинена по непредпазливост

Реклама

18 г. затвор да получи Анка Михайлова от Пловдив, убила невръсната си дъщеря Севда. Това са поискали от Окръжната прокуратура.

Жената беше призната за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда на 3 април. Присъдата беше подписана с особеното мнение на младши съдията Иванка Гоцева. Тогава тя сметна за доказано обвинението в умишлено убийство, което беше повдигнато на майката от прокуратурата. Тогава Михайлова получи 8 г. затвор, като трябваше да плати и малко над 8 бона за направените в хода на делото експертизи.

В хода на първоинстанционното дело стана ясно, че Анка не можела да има деца, което станало и причина да се раздели с мъжа си. Въпреки това жената много искала да стане майка и решила да осинови. Подала документи и успяла да вземе малката севда.

Късно вечерта на 23 септември 2022 г. съседи на жената чули викове от апартамента ѝ. Те откарали жената и детенцето в болница, където станало ясно, че Севда е със спукана глава и в кръв. Тогава момиченцето било едва на година и 9 месеца. Лекарите открили още много травми по тялото му, включително и следи от ухапвания, затова подали сигнал в полицията.

Версията на Анка е, че малката Севда паднала от леглото на пода, който бил с плочки. При първите си разпити казала, че е хапала бебето, за да го свести. Част от белезите по тялото на Севда обаче били стари и според съдебния лекар д-р Павел Тимонов става дума за синдром на малтретираното дете.

Момиченцето беше в кома, но въпреки усилията на лекарите, на 16 октомври издъхна в болницата. Обвинението срещу Анка беше преквалифицирано и тя трябваше да отговаря за умишлено убийство на лице в безпомощно състояние в условията на домашно насилие. Тъй като Окръжният съд прецени, че става въпрос за убийство по непредпазливост, от прокуратурата настояват на втора инстанция тя да бъде призната по първоначално повдигнатото й обвинение.

Делото е насрочено за 19 септември пред Апелативния съд в Пловдив.

Четете още

8 години затвор за Мама Айше, убила брутално 2-годишната си доведена дъщеря Севда

8 години затвор за Мама Айше, убила брутално 2-годишната си доведена дъщеря Севда

Искат 18 години затвор за съпруг, застрелял и заровил жена си

Искат 18 години затвор за съпруг, застрелял и заровил жена си

Реклама
Реклама
Реклама