Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18879535 www.bgdnes.bg

Няма ксенофобски мотив при палежа на българите в Солинген

Пироманът полива стълбището с бензин и драсва клечката

39-годишният мъж все още не обелва и дума пред немските ченгета, но камери го заковават

Няма ксенофобски мотив при умишления палеж, при който загинаха четиримата българи в Солинген, Германия, през месец март. Това са установили немските разследващи, разбра "България Днес".

Реклама

Към момента органите на реда в Солинген са стигнали само до извода, че задържаният 39-годишен мъж е полял дървеното стълбище в сградата с бензин или друга високозапалителна течност и е драснал клечката. Какъв е бил неговият мотив обаче остава неизвестно и може и никога да не се стигне до истината, опасяват се немските ченгета.

"Понастоящем няма нови улики, които да бъдат докладвани, освен че палежът е умишлен и е използвана възпламенителна течност. Открити са следи от нея по изгорелите стълби и е ясно откъде е започнал пожарът. Мотивът също все още не е ясен." Това каза прокурорът, под чийто надзор е разследването в Солинген - Хериберт Кауне-Гебхард.

Към момента соченият за убиец не обелва нито дума, което пречи на разследващите да стигнат до причините за ужасяващия пожар. Интересното е, че 39-годишният мъж бе арестуван не за палежа, а за нападение с мачете. Агресивният тип бе скалпирал сънародник посред бял ден в немския град. Нанася му няколко удара в главата с острото на мачето и едва не отнася горната част на главата му.

Като част от разследването си полицията е иззела серия от видеозаписи от камери за наблюдение, които показват, че задържаният е бил в непосредствена близост до къщата в нощта на палежа. В заснетите кадри следователите са успели многократно да идентифицират едно и също лице на различни места. Все още неизвестният тогава мъж се държал подозрително.

"Общата оценка на тези записи показа, че именно арестуваният е извършител на палежа, в който загинаха четирима българи", допълва Гебхард.

Припомняме, че през месец март дървеното стълбище на старата сграда в Солинген пламна за минути. В огнения ад загинаха съпрузите Катя и Кунчо Жилови, както и двете им деца - 3-годишната Галя и шестмесечното им бебенце Емили. Германските медии разкриват, че семейството не е имало шансове да се спаси, тъй като дървените стълби в 100-годишната къща, която са обитавали, са изгорели веднага и жертвите са попаднали в огнен капан.

Реклама

Първо са открити труповете на майката Катя, бащата Кунчо и дъщеря им Галя (3 г.), а впоследствие е намерено овъглено и тялото на шестмесечно бебе.

 Друго семейство скача през прозорец

Второ българско семейство и бебето им са пострадали при палежа в Солинген, Германия.

Над жилището на семейство Жилови, които загинаха трагично, живеят семейство Костадинчеви. Те се спасяват, скачайки през прозореца. Двамата съпрузи са със сериозни наранявания и все още са в болница. Стефка Костадинчева не може да забрави фаталната нощ.

"Видяхме сина ми през прозореца с бебето. Той го държеше завито с един юрган. Запалиха се пердетата. Той гушна бебето, обърна се и скочи. Падна върху една кола. Снаха ми падна на земята след него. Бебето остана върху ръцете му", каза пред Би Ти Ви Стефка, майката на пострадалия мъж. Те падат върху колата на Кънчо, което ги спасява.

Реклама
Реклама
Реклама