Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18322727 www.bgdnes.bg

Убийството на Бай Миле още тъне в мистерия

Килърите са преоблечени като ченгета, убиват шестима в култовата кръчма

Преди 20 години СИК погреба един от основателите си - Милчо Бонев-Бай Миле. Тарторът бе ликвидиран заедно с петима кримиавери от наемници, преоблечени като ченгета, в ресторант-градина "Славия" на 30 юли 2004 г. в столицата. Впоследствие сочените за килъри бяха оправдани.

По същата рецепта, почти едно към едно като бай Миле, бе убит и Красимир Каменов-Къро. Издирваният от Интерпол за изнудване, заплаха за убийство и за убийство ексвисаджия Къро бе застрелян миналата година в Кейптаун, Южна Африка, от наемници, които се правят на ченгета. Разликата е само, че килърите на висаджията са с униформи на DEA (американската агенция за борба с наркотиците). Подобно на разстрела на Бай Миле, убийците на Каменов казват на всички да легнат и след това ги правят на решето. В случая с Къро, преди да ги ликвидират, връзват Каменов, жена му, охранителя им и детегледачката им със свински опашки.

Реклама

В кървавата престрелка, в която е застрелян Бай Миле, шестима души са убити на място в любимия на Милчо Бонев ресторант на ул. "Коломан" №1 в столицата. Двама са очистени пред входа на заведението, останалите - вътре в градината.

Всичко става буквално за секунди, маскираните нападатели с бронежилетки с надпис "Полиция" спират пред ресторанта с две коли и още със слизането си откриват огън. Убиват двама от гардовете, стоящи до мерцедеса на Бай Миле. След това нахлуват в заведението с викове "Легни на пода, полиция!". Мъжете вътре се подчиняват и това им коства живота. Всичките са разстреляни, докато лежат на земята, без да окажат съпротива на наемниците, защото са подлъгани. Един от тях е Бай Миле.

Двама от охранителите са само ранени. Това са Емил Илиев Стоилов, на 33 години, и Александър Методиев Ананиев, на 44. Те са единствените оцелели при престрелката. Бонев и охраната му пристигат в заведението малко преди стрелбата, дори нямат време да поръчат нещо.

Първоначалната версия, по която работят от полицията, е, че става въпрос за преразпределение на наркопазара у нас.

Бай Миле е бил неспокоен и е очаквал нападение срещу себе си или срещу неговия съдружник и приятел Младен Михалев-Маджо.

Реклама

През последните три седмици преди стрелбата част от персонала на заведението е бил подменен, като новите хора са били подбирани от лице на име Бисер Бонев.

В миналото 43-годишният Милчо Бонев беше съдружник в "Интергруп и партнърс" ООД заедно с Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Дмитрий Минев-Руснака, боса на "Славия" Венцислав Стефанов. Бонев беше и в управителния съвет на ФК "Славия". По неофициална информация имуществото на Бай Миле се оценяваше приживе на 10 милиона долара. Един от основните му бизнеси е хотелиерство в Боровец.

Преди да бъде убит, срещу Бонев бе извършен бомбен атентат пред дома му в столичния квартал "Изток", но дистанционно взривеният експлозив рани тежко двамата му охранители и изпочупи стъклата на няколко жилищни кооперации, без да нарани Бай Миле.

Колите с убийците са записани от камера на ул. "Коломан" 6, която е предадена още същия ден на полицията от фирма "Бартимекс холдинг". По-късно се оказва, че и двата автомобила са откраднати. Единият - субару, е открит ден след това в покрайнините на София опожарен.

Часове след убийството полицай вижда на ул. "Костенец" близо до ТЕЦ "Земляне" спрял черния нисан. Изглежда му подозрителен. На другия ден свидетелят пак го вижда на същото място, оглежда го и забелязва, че няма регистрационни номера. Тогава се обажда на полицията.

Впоследствие се оказва, че камера е заснела точно този "нисан" в деня на убийството и в района на показните разстрели. Изводът на експертите е, че колите на убийците и нисанът са идентични по външни признаци и характеристики. В нисана са намерени синя полицейска лампа, преработен сигнално-газов пистолет с патрон в цевта, бронежилетка и пластмасова бутилка с бензин. С него участниците в покушението са смятали да запалят автомобила, за да прикрият следите си, но нещо ги е подплашило и те го зарязали.

По бутилката са открити отпечатъци и ДНК следи от Анатоли Мънков. Тази експертиза всъщност се превръща в коза на разследващите. По следите от бутилката те стигат до Мънков, започват да го подслушват, проследяват всичките му телефонни контакти преди и след убийството и така стигат до останалите 3-ма подсъдими. Всъщност наказателната бригада е била най-вероятно от 8 души, но само четирима са задържани впоследствие.

Погнатите за убийството на Бай Миле са Стилиян Георгиев-Мишока, Анатолий Мънков-Плъха, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. При претърсване на жилище, обитавано от Мишока, е открита гилза. Според експерти тя е от куршум, изстрелян с картечен пистолет на убийците. За задържаните Стефанов и Мравката още от началото бе ясно, че доказателствата срещу тях са слаби и оневиняването им не бе изненада.

През 2015 година, 11 години след разстрела, е оправдан Плъха. Година по-рано са оправдани и останалите заподозрени - Мравката, Мишока и Георги Стефанов. Така 6 убийства останаха завинаги ненаказани. Казано просто - доказателствата са събрани некачествено и съдът не ги признава.

 Земунският клан

Сърбите твърдяха, че Бай Миле е основен доставчик на дрога в западната ни съседка. Говореше се, че Бонев снабдява с хероин Земунския клан. В момента Земунският клан продължава дейността си и тарторът на организацията Жарко Момчилович продължава да е в неизвестност от 2021 година.

Четете още

№1 сме по провалени знакови дела

№1 сме по провалени знакови дела

Къро убит като Бай Миле

Къро убит като Бай Миле

За разстрела на бай Миле осъдени няма

За разстрела на бай Миле осъдени няма

Снахата на Бай Миле празнува рожден ден в Гърция

Снахата на Бай Миле празнува рожден ден в Гърция

Реклама
Реклама
Реклама