Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18955166 www.bgdnes.bg

Делото срещу Джуката и Жабата на шести поправителен

Още дирят изчезнал дилър, издирван и за кражби на коли

След задържането на Габриел Боцев 14 дни наркобандата е без лидер, но е обвинен брат му Виктор

Отново за ремонт е вкарано делото срещу известните наркобратя Виктор и Габриел Боцеви - Джуката и Жабата! След години търкаляне по съдилищата процесът срещу двамата роднини и още 18 души за шести пореден път е върнат на прокуратурата за поправка! Това става след решение на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Реклама

Магистратите откриват съществен проблем в обвинителния акт, който нарушава правото на Виктор Боцев-Джуката да разбере в какво е обвинен. Открито е противоречие в обвинението между словесното описание и цифровия му запис като член от Наказателния кодекс (НК). Не става ясно и в какво продължавано престъпление е обвинен наркобосът, нито колко деяния се включват в него. След като установяват, че прокуратурата не е внесла коректно обвинение, градският съдия Милен Михайлов и колегите му връщат делото.

От прокуратурата протестират и казусът стига до втората инстанция. Пред нея посочват, че при обвинението на Виктор Джуката е допусната техническа грешка. Съдия Димитър Фикийн отбелязва, че Виктор Боцев е обвинен за участие в група за наркоразпространение, действала от септември 2012 г. до 13 юни 2013 г. На тази дата е задържан соченият за тартор Габриел Боцев-Жабата. В същото врем Виктор е обвинен, че станал ръководител на бандата след ареста на брат си, но като дата е посочен 27 юни.

Така илиза, че са изминали две седмици, без наркоорганизацията да е имала шеф. Не става ясно смята ли прокуратурата, че Виктор Джуката е действал през този промеждутък, коментират в решението си служителите на Темида. За да бъдат отстранение нарушенията, те го връщат на обвинителите.

Междувременно подсъдимите в съдебната зала намаляват с времето. Преди повече от година стана ясно, че е изчезнал погнатият Акрам Осман, но после духва още един негов съпроцесник. Двамата са обявени за местно и общодържавно издирване.

Осман е търсен под дърво и камък, проверени са всички известни негови адреси, включително и чрез роднини. Тъй като той не е установен, са изискани допълнителни данни. Защитникът му настоява за допълнителни справки за местоположението на Осман. "Откакто осъществявам защитата му, съм се убедил, че той е задържан през десет дни и за това време може да се промени статутът му и към настоящия момент да се намира в някой от арестите или затворите на страната", подозира юристът.

Една от последните вести около Осман пристига от СДВР. Столичните ченгета съобщават, че го дирят във връзка с повдигнати му обвинения за кражба на кола. Като автоджамбазин го заплашват от 1 до 8 г. престой зад решетките.

Реклама

Братята от софийския квартал "Надежда" Жабата и Джуката нашумяват преди повече от 15 години в подземния свят, след като изненадващо превземат хероиновия пазар в столицата. Това се случва в края на 2008 г. след разбиването на наркоорганизацията "Фирмата" на Златко Баретата, разкриват запознати от ъндърграунда.

Тогава лейтенантите на Баретата се преориентират и започват да шиткат отрови за Джуката и Жабата. След това братята се проявяват със заплахи и силови методи. Ползват боксьори и самбисти за нападенията над конкуренти и шанаджии. Затова дилърите им пропяват срещу тях. Така Джуката и Жабата са закопчани през ноември 2010 г. Криминалисти изчисляват, че са печелили близо 300 бона седмично.

Макар и с дебели кримидосиета, братята често са ползвани от родните разследващи като свидетели по дела срещу наркомафията. Така проговарят срещу Валентин Янев-Вальо Бореца и Златко Баретата, но се случва и да се отрекат от думите си. Срещу братята дава показания техен конкурент за дрогата по морето Иван Митов-Слънцето.

През 2016 г. Виктор Джуката се замесва в сръбска афера. Властите в западната ни съседка го спипват с наркотици и го разследват за трафик на бежанци. След като е осъден, го екстрадират у нас. Това става, докато наркопроцесът тук тече задочно срещу него. През 2021 г. Джуката се сдобива със 7-годишна присъда за търговия с наркотици.

Багерист и озеленител

Багерист и озеленител са сред 20-ината подсъдими с Джуката и Жабата, става ясно при снемането на самоличността им. Сред изправените на подсъдимата скамейка има още таксиметров шофьор, техник телекомуникации, чиновник в "Автомобилна администрация", международен шофьор, строител, търговски агент, продавачка, машинен оператор и козметичка. Една от подпуканите като дилърки към момента живее в Германия и се включва чрез видеовръзка по скайп в съдебното заседание.

Реклама
Реклама
Реклама