Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19116941 www.bgdnes.bg

Погнатата по аферата "Митници" повръща кръв в ареста

  • Петя Банкова се разболява от рак на червата заради стрес в ареста 
  • Обвиняемата лежи в МВР болница няколко пъти и в "Пирогов", чакат петък, прокуратурата е съгласна, че е много зле

Погнатата по аферата "Митници" ексшефка Петя Банкова се разболява от рак на червата заради стрес в следствения арест. Обвинената в подкупи и търговия с влияние повръща кръв и е настанявана многократно в столични болници. Това каза пред "България Днес" адвокат Аделина Натина, която брани интересите на погнатата по аферата "Митници" Петя Банкова.

Реклама

"Много е болна, има рак на червата. Докато беше в ареста, започна да й се усложнява положението, повръщаше кръв няколко пъти. Тогава с прокурорско решение бе откарана по спешност в "Пирогов". Там стана ясно, че има рак на червата. После бе транспортирана в МВР болница. После бе връщана в ареста няколко пъти, но бе приемана отново в МВР болница, защото е много зле и е много болна. Здравето й е изключително влошено. Всичките пъти, в които е постъпвала в болница, прокуратурата е преценявала, че наистина трябва да бъде лекувана. Затова и вчера, когато Софийският градски съд реши да я освободи срещу 10 хиляди лева гаранция, за да се лекува, прокуратурата въобще не възрази", разказва адвокат Натина за състоянието на Банкова.

"Преди да влезе в ареста, Банкова не е имала никакви проблеми с червата. Всичко това е вследствие на стрес от задържането й. Всичко това се случи, след като влезе в следствения арест. Трябва да изчакаме петък, защото тогава ще влезе в сила решението на първата инстанция, ако прокуратурата не протестира. Ако няма протести, Банкова ще си плати гаранцията веднага и ще си избере болница, в която да се лекува.

Адвокат Натина е представила пред съда документи за влошеното й здравословно състояние в ареста. Приложени са и няколко епикризи от различни болници в София - МВР болница и "Пирогов".

От думите на адвокат Натина става ясно, че според нея държавното обвинение няма да протестира.

"Прокуратурата се съгласи, че Банкова е много зле и не може да седи в ареста, а и все пак няколко пъти те са се съгласявали тя да постъпи по спешност в болница", подчертава юристът.

Защитникът на Петя Банкова поясни също, че въпреки влошеното й здраве обвиняемата вече е приведена обратно в ареста, а не в болница. Банкова ще бъде в килия до петък, когато се надяват, че ще излезе и ще постъпи по спешност в някое от най-добрите онкологични отделения в столицата.

Реклама

Преди повече от половин година се проведе операция в Агенция "Митници", при която задържани бяха шефката на агенцията Петя Банкова, както и баща и син Димитрови. Освен работните места на обвиняемите в обявените за организирана престъпна група бяха претърсени и домовете им. От жилището на Петя Банкова бяха иззети единствено списъци с описание на контрабандни канали, които тя е смятала да разбие и е имала оперативна информация за участието на служители от Агенция "Митници", които са ги прикривали. Към групата бе прикачен и главният секретар на МВР Живко Коцев, който бе освободен срещу 20 бона гаранция.

Заедно с Банкова, Мартин и Стефан Димитрови и Живко Коцев е погнат и контрабандистът Никола Николов, известен като Паскал. В момента всички са в ареста без него, тъй като никой не знае къде е прочутият контрабандист, който необезпокоявано действал от над 25 години.

Паскал и банда са обвинени в участие в организирана престъпна група. Интересното е, че има неофициални данни за местоположението на Паскал, че от години си живее спокойно на 28 километра от Кавала, Гърция. Въпреки това родните власти са пуснали обвиняемия само и единствено за общодържавно издирване. Няма го нито за международно издирване, нито в Интерпол или Европол.

Друго интересно е, че независимо от твърденията на МВР и прокуратурата, че Паскал действа като контрабандист от над 25 години, известният като Краля на цигарите няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден (виж карето).

 Митичният Паскал

Контрабандистът е осветен през 2015 г., когато високопоставен източник от Агенция "Митници" разказва пред медиите, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните десетилетия. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП Капитан Андреево стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

Николов понася само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването под ръководството на Атанас Атанасов, съпредседателя сега на ПП-ДБ, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава. Задържани са десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил духнал в Гърция, където се твърди, че е и днес. В момента все още се очаква екстрадицията на Паскал, след като бе сгащен в Сърбия. По първоначална информация той е бил там на лечение, но дали това е така, предстои да стане ясно, когато бъде докаран у нас и се изправи пред съда.

Четете още

Рак вади шефката на митниците от килията

Рак вади шефката на митниците от килията

Кожа и кости е станал синът от аферата "Митници"

Кожа и кости е станал синът от аферата "Митници"

Реклама
Реклама
Реклама