Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18871156 www.bgdnes.bg

Кожа и кости е станал синът от аферата "Митници"

Срещу него проговаря експолицай, който искал да се спаси от уволнение

Стефан Димитров отслабва над 17 кила, заточен сам в килия

Кожа и кости е станал синът от аферата "Митници" Стефан Димитров! За 5 месеца зад решетките обвиненият в контрабанда и връзки с Паскал сваля над 17 килограма! Това се ожали самият Димитров пред Софийския апелативен съд, видя "България Днес".

"Преди всичко това бях най-обикновено момче. Участвал съм в благотворителни кампании за хора и животни. Започнах да създавам семейство. Моята психика е на нормален, честен и добър човек. Когато на такъв човек се случат подобни неща, той рухва. Рухнах психически и физически", споделя Димитров в съдебната зала.

Реклама

Там става ясно, че откакто е арестуван, 33-годишният мъж е тикнат в самостоятелна килия, предполага се, че за да пропее срещу останалите. Той е обвинен заедно с баща си Марин Димитров, бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и сочения за контрабандист Никола Николов, известен под псевдонима Паскал. Скоро към тях прокуратурата причислява и Петър Сулев от Гранична полиция.

Именно новите обвиняеми, продължаващото разследване и опасността от възпрепятстването му стават причина апелативните магистрати да оставят Димитров в кауша. Те не се трогват от молбите да бъде изследван задържаният. За него преди около месец прокуратурата назначава комплексна съдебномедицинска психиатрична и психологична експертиза, която трябваше да стане до понеделник. Оказва се, че не е готова, тъй като едно от вещите лица се разболяло.

Съдиите указват на разследващите да я изготвят в най-кратки срокове и ако се налага, да настанят задържания в специализирано лечебно заведение. Лекар съобщава след преглед, че оставането му в ареста е опасно за здравето и живота му. Служителите на Темида преценяват, че опасността за състоянието му не е по-голяма от тази да извърши престъпление.

Освен това намират, че има достатъчно събрани улики. Цитират показанията на редица свидетели, сред които и четирима анонимни, писмени и веществени доказателства. Отчита се, че става дума за мащабна престъпна дейност с участници на висши ръководни постове. Според обвинението бандата е кадрувала по митническите пунктове с цел печалба от контрабанда.

Това, че Стефан Димитров познава Бойко Рашков и Петя Банкова и други от списъка с обвиняеми, не може да се заключи, че той е имал някакво влияние над тях и че те заедно са обсъждали противозаконна дейност, категоричен е адвокат Иво Найденов. По думите му няма никакви данни, че Стефан и Марин Димитрови са ходили в Министерството на финансите при Асен Василев. По-скоро има данни, че друг сред свидетелите се опитвал да кадрува, но той не се сдобива с обвинения, сочи защитата.

Освен това Димитров-младши твърди, че е натопен от бившия граничар от Русе Димитър Тонев. Тонев редовно пускал доноси срещу колегите си, заради което бил заплашен от уволнение. Тогава се свързал със Стефан Димитров с молба да го спаси, но той го отрязал. Тогава бившият граничен полицай пропял срещу него, разказва самият Стефан Димитров.

Реклама

Относно заловения с 15 млн. къса цигари камион, заради който има обвинение за държане на акцизни стоки, той посочва, че всичко е легално. Цитира показанията на тираджията Кирил Петров, който посочва, че цигарите са натоварени в Сърбия, там е запечатан камионът, след което е преминал проверка на митническия пункт на Калотина.

По повод установеното пътуване с Паскал до Румъния Димитров дава обяснения, че то няма нищо общо с контрабанда, а свидетелят, който казва, че са му се обадили да пропусне камион с цигари, въобще не е митничар.

Наследникът на Стоян Александров,

погнат за убийство, вкъщи с гривна

Към Стефан Димитров апелативните магистрати нямат милост, но пускат от ареста сина на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър.

Наследникът е обвинен за убийството на Кирил Русев в началото на януари в съучастие с авера си Александър Кинов. Мотивът за убийството е финансов. От март насам разследването се води мудно и неритмично и има неоправдана пасивност на процесуално-следствените действия, посочват съдиите. Затова считат за достатъчно да пуснат Петър Александров вкъщи под домашен арест, като му закачат на крака електронна гривна за проследяване.

Четете още

(ВИДЕО) Стефан Димитров от аферата "Митници" остава в ареста

(ВИДЕО) Стефан Димитров от аферата "Митници" остава в ареста

Баща Димитров от аферата "Митници": В килията е 40 градуса, трудно дишам

Баща Димитров от аферата "Митници": В килията е 40 градуса, трудно дишам

Реклама
Реклама
Реклама