Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17348701 www.bgdnes.bg

Уникум! Семейство думна 129 чакала за 11 месеца

Майка на две момчета слага в малкия си джоб мъжете 

Доли ЛУКАНОВА

129 чакала успяха да повалят Цветелина и Младен от великотърновското село Присово. Изумителното постижение регистрират за последните 11 месеца, като се нареждат сред най-успелите сред другарите си в ловната дружинка. Семейството на Кошутанска и Маринов нямаше да знае за добрата си слука, ако Цвети не беше решила да води статистика. В нея са вписани още 41 лисици и десетки фазани и пъдпъдъци.

"Има много хищници по полето. Повече са, отколкото трябва да бъдат. След чумата прасетата изчезнаха. Чакалите нападат сърни, елени, фазани. Не остана полезен дивеч", споделя пред "България Днес" Цветелина.

Реклама

Далеч преди откриването на сезона двамата излизат поне три пъти в седмицата в гората за чакали.

"Излизаме двамата или на групов лов с дружинката. Един ден има слука, друг ден няма. Риск губи, риск печели си е. Имало е дни, в които сме отстрелвали и по пет животни на ден, имало е и такива дни, в които не сме успявали да уцелим нищо", допълва Кошутанска.

Проблемите се задълбочават, защото чакалите започват да слизат и в селата, унищожавайки всичко, което им мине пред погледа, дори домашни котки.

"Случвало се е вечер, когато излезем с децата на разходка, да виждаме много хищници. Слизат до селата. Не сме виждали лично, но най-вероятно влизат в имотите на хората", казва още авджийката.

Цвети и Младен са с две малки момчета - Митко на 9 години и Цанко само на годинка. Въпреки това за тях няма почивка от лова, като се редуват в гледането на децата.

Реклама

"Помагаме си с мъжа ми. Аз отивам на лов, мъжът ми остава с децата и обратното. Трябва да има разбирателство. Човек трябва да се допълва с половинката си, за да вървят нещата", категорична е Цветелина.

Двамата с Младен са заедно от 12 години и добре са си напаснали характерите, макар интересите им и професионалната им ориентация освен лова, да са много различни. 20 години мъжът в семейството е бил танцьор в търновския ансамбъл. Цветелина е родена в Кнежа, но е израснала в Дебелец, живяла е в Присово, Плаково, Пчелище, докато се установи, вече семейна, отново в Присово.

Кошутанска може да сложи много мъже в малкия си джоб. Освен че има много точен мерник, Цветелина може да язди кон, да кара мотор, ТИР, камион. Завършила е висше образование, специалност "Двигатели с вътрешно горене". Над две години е диагностик на моторни превозни средства в пункт за годишни технически прегледи в старата столица.

30-годишната Цвети е единствената смела жена в ловната дружина. Ловец е от 5 години, като отначало започнала да придружава мъжа си по-скоро като туристка, а после решила да изкара и курса.

"Фактът, че мъжете са си втълпили, че жените трябва да стоят само в кухнята, да си гледат децата и да плетат чорапи, не ми харесва! Това мислене е остаряло. Аз лично съм виждала мъж, който не може да си смени чистачките. В днешно време има много жени, които, смея да кажа, се справят много по-добре от силния пол", допълва авджийката.

Безстрашната дама вече може да се похвали и с множество повалени прасета. Най-големият й трофей е 250-килограмов. Не обича да стои на едно място и да дебне дивеча, затова смело кръстосва неравните терени. С нея винаги е вярната й приятелка Хера - куче от порода дратхаар, която има много силен нюх и изпълнява всичко, което Цвети й каже.

"Главно обичам да ходя за фазани. Кучето ми е настроено за тях. Вкъщи приготвям чудесна супа, която се изяжда много бързо. Големият ми син много обича и пържени пъдпъдъци", разкрива още Цвети.

Бременна извървява по 20 км на ден

Цветелина и Младен вече се радват на втория си наследник - Цанко.

Дори по време на бременността си Кошутанска не се спира на едно място и понякога върви по 20 км пеша с пушката на рамо. В седмия месец Цвети обикаля по неравни терени и дебне да отстреля някой дивеч, което още повече я издига в очите на мъжете от ловната им дружинка в село Присово.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Реклама
Реклама
Реклама