Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18500244 www.bgdnes.bg

Пълна мистерия със запалването на огъня в Париж

Самоличността на човека, който ще запали олимпийския огън в нощта на церемонията по откриването, е една от най-добре пазените тайни в спорта. По-малко от дузина са онези, които знаят.

Въпреки това досега информация винаги изтичаше. В Париж 2024 обаче изключително строго пазят тайната непокътната. Президентът на организационния комитет Тони Естанге каза преди дни, че човекът, който ще запали огъня в петък, все още не знае, че е избран. Хора като Мари-Жозе Перек, Омар Си, Зинедин Зидан, астронавтът Тома Песке са сред фаворитите на медиите. Но се споменава и вариант с оцелели от терористичния акт на "Ислямска държава" на 13 ноември 2015 г., при който загинаха 130 души.

Реклама

И докато се чака кой ще бъде избраникът да запали олимпийския огън, спортистите вече се стягат за церемонията по откриването. Държавите се надпреварват не само на спортното поле, но и в избора си на официални облекла. Повечето от големите сили залагат на удобството. Англия, Канада, Нидерландия, Италия, Испания, Южна Корея предпочетоха спортния стил.

Британците са пременени от 60-годишната марка за дрехи Ben Sherman, известна с мъжкото си облекло. Англичаните са с дънки, поло тениски и бомбър яке. 

Базираната във Ванкувър компания Lululemon изготви екипите на канадския отбор. Спортните облекла в червени тонове са специално проектирани да охлаждат тялото с оглед високите летни температури в Европа.

Пухкавите оранжеви анцузи на The New Originals на нидерландците са неочакван избор за костюмите на церемонията по откриването на олимпийските игри. Униформата включва бели кантове и твърда яка. Анцузите също се предлагат в бяло и тъмносиньо, с оранжеви кантове в почит към знамето на страната. 

Joma, марката за спортно облекло, основана през 1965 г. в Толедо, облича испанските спортисти. Дизайнът черпи вдъхновение от карамфила, емблематичното национално цвете на страната, дълбоко вкоренено в нейния фолклор. Освен това цветовете на испанското знаме - червено и жълто - доминират в дизайна.

Италианските спортисти ще бъдат облечени в униформи на Emporio Armani, както правят за всяка олимпиада от 2012 г. насам. Анцугът на подиума е украсен със стенограма "Да живее Италия". Анцузите са в синьо, което отдавна е цветът на ежедневната униформа на дизайнера. Спортистите няма да имат извинение, че не знаят националния химн. Началото е отпечатано вътре в яката на поло тениските, а целият първи стих е вътре в якетата.

Ralph Lauren облича тима на САЩ. За задушния Париж той въвежда добрите стари американски дънки. За церемонията по откриването спортистите ще носят отгоре тъмносини блейзъри по поръчка с ризи "Оксфорд" на сини и бели райета. За закриването отборът ще носи бели дънки с подходящи якета в червено, бяло и синьо. 

Реклама

Българският тим също заложи на удобството в облеклата за игрите в Париж. Българските участници ще бъдат облечени със спортно-елегантни зелени якета с акценти цветовете на трибагреника, сини и червени памучни фланелки тип поло, в които също е загатнат националният трикольор, панталони от висококачествен италиански памук и ликра тъкани, които са изключително удобни и същевременно стилно елегантни. 

На стила залагат домакините от Франция. Berluti, известната френска луксозна марка, създадена през 1895 г., беше избрана да проектира тоалетите за церемонията по откриването. Спортистите ще бъдат облечени в бяла риза и среднощно синьо смокингово сако с лъскав ревер в цветовете на френското знаме. Спортистките имат възможността да носят версия без ръкави на сакото, съчетана или с панталон, или с елегантна копринена обгръщаща се пола. 

Има и някои доста колоритни облекла. Сред тях впечатление правят тези на Монголия, Хаити, Сиера Леоне. 

Дизайнерите Мишел Чойгаалаа и Амазонка Чойгаалаа стоят зад външния вид на монголците на церемонията по откриването. "Отборът на Монголия получава златото за най-невероятни униформи", пишат в социалните мрежи. Униформите отдават почит на местната култура със силуети, вдъхновени от традиционния монголски деел - туника с дължина до прасеца. Ансамбълът в цвят слонова кост се отличава с издути ръкави с маншети, плисирана пола и бродирана жилетка.

Облеклата на Хаити са създадени от италианско-хаитянската дизайнерка Стела Джийн. Тя включи работата на местния художник Филип Додар в полата и панталоните на униформата. Добави смел, цветен отпечатък от картина, наречена "Пасаж". За жените полата е съчетана с тъкана риза от шамбре, отразяваща традиционните за страната техники за предене на син памук. 

Има и сако без ръкави с колан, изработено от рециклирани материали. Мъжете ще носят якета, вдъхновени от традиционната хаитянска тениска Guayabera.

Adidas в сътрудничество с базирания в Лондон моден лейбъл Labrum произведоха официалния екип на олимпийския отбор за Сиера Леоне. Колекцията включва елементи, които отдават почит на културното наследство на страната. Сред тях ветровки, украсени с отличителен бял и син принт, вдъхновен от черупките на каури.

Сена се изчисти

Олимпийските състезания по плуване и триатлон вече могат да се провеждат в Сена. Реката отговаря на европейските стандарти за къпане, потвърди неправителствена организация, контролираща качеството на водата. Това се случи след мащабни усилия за почистване от страна на френските власти и период на сухо време. 

Мисията изглежда е успешна, тъй като министърът на спорта Амели Удеа-Кастера и кметът на Париж Ан Идалго се гмурнаха в реката преди няколко дни, за да докажат, че водата в нея е безопасна за спортисти.

"Резултатите са добри. Според пробите, взети на 4 и 15 юли, качеството на Сена отговаря на директивата за къпане", заяви говорителят на неправителствената организация. От там вземат проби от Сена от септември миналата година насам.

Четете още

Река Сена заплашва олимпиадата

Река Сена заплашва олимпиадата

ИЗРАВНЕН РЕКОРД! Грузинка отива на 10-а олимпиада

ИЗРАВНЕН РЕКОРД! Грузинка отива на 10-а олимпиада

Реклама
Реклама
Реклама