Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18653985 www.bgdnes.bg

Олимпийски кеф! Да гребеш с градинско гребло от Сена

Всички харесват олимпийските игри, но съвременните високотехнологични камери, разположени навсякъде, разкриват и хора, които са особено отдадени. Като конските помощници, които се крият в храстите край манежа, или чудото да гребеш върху вода, но с градинско гребло в река Сена. Няма как де не радва и "работата", в която феновете се влюбиха - превозването на хвърлените копия с колички с дистанционно управление.

Около 45 000 доброволци са ангажирани за олимпийските игри това лято във и около френската столица, без да се брои платеният персонал.

Реклама

Зрител сподели снимка на наблюдател край басейна, носещ предпазна екипировка в Парижкия воден център, докато най-бързите плувци в света минават покрай него. До снимката фенът написа: "Ако някога се почувстваш безполезен, просто помни, че има спасител на олимпиадата." 

Друг зрител отговори на тази снимка със своя лична задача от олимпиадата. До снимка на мъж, който клати камера нагоре-надолу върху статив, той написа: "Най-добрият беше операторът, който снима батута".

Въпреки това, ако се стигне до гласуване, ще има само един победител за най-добрата задача в Париж 2024. Това е човекът, който има ролята да управлява с джойстик малките "джипове с копията" - транспортните машинки с дистанционно управление, използвани за събиране и превозване на един от най-опасните спортни уреди от състезанията по лека атлетика на олимпиадата. Пренасянето на копие едва ли е било по-небляскаво в миналото. Хора изтичваха на полето, за да издърпат копията от земята, след което се втурваха обратно към безопасно място с тях. Сега процесът е механизиран, за да се превърне в "най-добрата работа в света". Както каза един зрител: "Не искам пари, не искам слава. Просто искам да бъда един от двамата, чиято работа е да седят на столове на "Стад дьо Франс" и да карат колите с дистанционно управление напред-назад, събирайки копията, след като са били хвърлени от олимпийците." 

Други шантави роли бяха разкрити с радост от доброволците, които ги изпълняват. Те включват прахосмукачка на зоната за лека атлетика.

Трима такива работници обясняват работата си пред BBC. Доброволецът Винсент Хенел казва: "Моята работа е да почистя игралното поле на олимпийските игри. Наистина обичам тази работа. Да бъда на терена и да видя олимпийските игри от най-близо - това е мечта." 

Една жена, наричащата се "Карол", разкрива, че нейната задача е да бъде "невидима" по време на състезанията с коне. Тя казва: "Преместих се да сътруднича в спортове по обездка и се крия в жив плет. Когато започва състезанието, си стресиран и тогава е яко. Имам си и колежка, която също се крие. Радваме се една за друга!"

Реклама

Работата на Карол е толкова дискретна, че дори не е сигурна дали семейството и приятелите са я забелязали по телевизията.

Има и една мокра и прекрасна работа, която е описана от доброволеца Бен. Река Сена предизвика много спорове с въпросителни относно нейната чистота. Но що се отнася до това да изглежда добре, поне на повърхността, Бен е човекът. Той признава: "Аз чистя реката с моето гребло. Аз греба в моя отбор. Щастлив съм, че съм доброволец на олимпийските игри."

Четете още

Змии, гущери и госпожа Имане закриват Олимпиадата!

Змии, гущери и госпожа Имане закриват Олимпиадата!

Париж 2024: Скандално начало и очаквано спорен завършек

Париж 2024: Скандално начало и очаквано спорен завършек

Реклама
Реклама
Реклама