Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18548395 www.bgdnes.bg

Брилянтният български боксьор Рами Киуан: Дойдох в Париж за златото!

Четвъртфиналът срещу Омари Джоунс е най-важният мач. След това всичко е възможно, казва легендата Ангел Ангелов

"Готов съм да направя следващата крачка. Дошъл съм в Париж за златото, така че бронзовият медал е една стъпка към него. Който и да дойде на четвъртфинала, съм готов! Това заяви българският боксьор Рами Киуан минути след като се разправи с австралиеца Шанън Дейви на олимпийския осминафинал във френската столица.

Реклама

Рами спечели двубоя в категория до 71 килограма с 5:0 съдийски гласа. Следващият съперник на Киуан е сериозен - американецът Омари Джоунс. В кариерата си Джоунс има сребърен медал от световно първенство.

Четвъртфиналът на Рами Киуан срещу Омари Джоунс ще се проведе на 3 август от 17 часа.

"Мачът срещу Омари ще бъде много по-труден от този срещу Дейви," коментира пред "България Днес" най-успешният български боксов треньор в историята Ангел Ангелов. 

Негови състезатели са ставали олимпийски медалисти в три различни десетилетия.

"На голям форум като олимпиадата в Париж четвъртфиналът е най-важният двубой. Ако успееш да победиш, вече си си осигурил медал и това те освобождава психически в голяма степен. Ако Рами успее да спечели срещу Омари Джоунс, може да мечтае и за нещо още по-голямо!"

На Ангел Ангелов може да се вярва, когато говори за бокс. Именно бате Геле, както е познат специалистът, изведе трима финалисти до битките за златото на Игрите в Атланта '96. Тогава Даниел Петров спечели златото, а Тончо Тончев и Серафим Тодоров се върнаха със сребърни медали.

Самият Ангелов е изключителен боксьор. Печели сребърен медал от олимпиадата в Мюнхен '72. Губи финала от американеца Рей Сийлс с 2:3 гласа.

Докъде ще стигне Рами, предстои да видим, но българският боксьор изглежда уверен в силите си след успеха на осминафинала срещу Шанън Дейви.

Реклама

"В интерес на истината не очаквах толкова лесно да ми влизат всички удари - призна Киуан пред камерата на БНТ. - Горе-долу изпълних плана, който бяхме начертали с треньорския щаб. Очаквах да победя Дейви, въпреки че той е шампион на Океания и не е лош боксьор. Не смятам обаче, че той е най-сериозният противник, който ще срещна тук." Българският национал потвърди, че няма предпочитание за следващите си противници и целта му е олимпийската титла.

Победеният Дейви беше първи поставен в схемата на дивизията до 71 кг в Париж и съответно почива в първи кръг. Но на ринга беше далеч от класата на Рами.

"Поставянето на боксьорите в схемата е малко на случаен принцип", коментира Рами, който вече гледа към четвъртфинала с Омари Джоунс.

Джоунс спечели с 5-0 съдийски гласа своя дуел срещу представителя на Тайван Чиа Уей Кан. Азиатецът беше осми в схемата на турнира в тази категория. Треньорът на българските боксьори Жоел Арате обеща да бъде изготвена подходящата тактика за Омари Джоунс.

"Сега ще гледаме американеца, за да преценим какво ще правим след два дни - коментира пред медиите в Париж Рами Киуан. - Познавам го, наблюдавал съм го. Той взе квота от Италия заедно с мен. Предстоят ми още три крачки. Такъв е предварителният ни план. Дай боже, да го изпълня."

Боецът от Червен бряг

Киуан е от Червен бряг и се състезава за местния боксов клуб. Баща му е роден в Сирия от палестински родители. На 18-годишна възраст идва в България да учи висше образование за режисьор. Жени се за българка и впоследствие получава българско гражданство. След това на бял свят идва и Рами.

Четете още

Брилянтна победа! Рами Киуан е на четвъртфинал на Игрите в Париж

Брилянтна победа! Рами Киуан е на четвъртфинал на Игрите в Париж

Мъже се бият срещу жени на олимпиадата на равенството

Мъже се бият срещу жени на олимпиадата на равенството

Страхотен старт! Станимира Петрова победи действащата световна шампионка по бокс

Страхотен старт! Станимира Петрова победи действащата световна шампионка по бокс

Легендата в бокса Свилен Русинов: Подценяване ме лиши от финал в Барселона

Легендата в бокса Свилен Русинов: Подценяване ме лиши от финал в Барселона

Реклама
Реклама
Реклама