Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18554696 www.bgdnes.bg

Снимката, която спечели Олимпийските игри advertorial icon

Габриел Медина е здраво стъпил върху сърфа, уловил е наистина грамадна вълна. Бразилецът я прорязва с потресаваща скорост и всяко от движенията му е изящно, прецизно…

Когато накрая оставя водата да издигне борда му във въздуха, той знае, че е бил изключителен и победоносно вдига пръст към публиката на брега на плажа в Таити. Миг по-късно отново потъва в пяната. Участието му в дисциплината шортборд в сърфинга на Олимпийските игри е приключило.

Съдиите му дават почти перфектната оценка от 9.99, което е рекорд - никога досега толкова висока оценка не е присъждана за едно изпълнение по време на летни олимпийски игри и бразилецът печели двубоя си срещу японеца Каноа Игараши.

Но освен Габриел Медина, още един човек получава направо перфектна оценка от почти целия свят - фотографът Жером Бруйе, магически уловил мига, в който борд и сърфист са застинали в перфектна симетрия сред сякаш замръзнали във времето хиляди пръски вода... Няма ефекти и не е използвана никакво по-особено фотографско оборудване.

Жером Бруйе вече се сдоби със слава, за каквато не малка част от спортистите на игрите могат само да мечтаят. Мнозина се запитаха как е успял да направи толкова ефектен кадър, как е „дебнел“ Габриел Медина, когото също направи известен далеч извън пределите на атрактивния му спорт.

„Всеки фотограф чака такъв момент“, казва Бруйе. „Знаех, че Габриел Медина ще опита да направи нещо такова, особено на място като Таити. Знаех, че ще се случи нещо, но е сложно да се предвиди кога и как точно ще изскочи от водата. Нямаше как да знам с точност, но имах готовност и просто натиснах бутона, когато той направи акробатичното си изпълнение в края на опита.“

Бруйе е на лодка във водите на плажа Теахупо заедно с още няколко колеги, когато прави четири кадъра от вече иконичния момент и една от тях превръща Габриел Медина във втория „въздушен“ спортист след Майкъл Джордан.

Бруйе обяснява, че всичко е въпрос на тайминг - да издебнеш точния момент. И, разбира се, малко късмет. Но зад всичко това стоят умения, опит, познаване на спорта, на конкретния спортист.

„Видях как Медина влиза в улея и очаквах да покаже някаква реакция, когато се покаже“, казва той. „Проверявах телефона си в шестминутната почивка на състезанието и видях, че снимката вече се радва на все по-голяма популярност в социалните мрежи. Получих много съобщения и тогава си дадох сметка, че тази снимка не е просто добър кадър. Страхотно е, че хората я харесват толкова много. Това не е сърфинг снимка и затова привлича внимание“, каза още „олимпийският шампион“ сред фотографите Жером Бруйе.

Състезанието продължава, до края на игрите има още седмица, но поне засега „снимката шампион“ на олимпиадата вече се знае.

Реклама
Реклама
Реклама