Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18579152 www.bgdnes.bg

Вълна от подкрепа за Светла след загубата от трансбоксьорката Лин

Боксьорката Светлана Каменова накара цяла България да се гордее с нейната геройска битка въпреки поражението от скандалната Лин Ю Тин, за която има съмнение, че всъщност е мъж.

Нашето момиче загуби на четвъртфиналите в категория до 57 кг със спорно единодушно съдийско решение. Представителката на Китайско Тайпе Лин Ю Тин е една от състезателките, които не са преминали тестове за полова принадлежност през последните години. 

Реклама

"Всичко е фалшива работа - коментира с огорчение легендата в бокса Петър Лесов. - Убеден съм, че ако се направят тестове за полова принадлежност, ще има поне още три-четири боксьорки, които няма да ги издържат. Но всичко това трябваше да се направи преди началото на турнира. Сега няма как нещо да бъде променено. След края на олимпиадата вероятно ще има промени, защото не може да се продължава по този начин. Само че за боксьорките, които участват на този турнир, ще бъде като след дъжд качулки. Нали знаете поговорката: Битият си е бит... За мача на Светла срещу Лин моето мнение е, че нашето момиче можеше и да спечели, ако беше вкарала още малко агресия." 

Треньорът на Светлана Каменова Борислав Георгиев говори след поражението на своята състезателка. Георгиев заяви, че е имало "чист грабеж", както и че Международният олимпийски комитет подкрепя двете състезателки, които не са издържали тестовете за пол. "Това е абсолютно нареден мач", категоричен е треньорът на Светла.

"За мен първи и втори рунд бяха абсолютно наши - коментира Георгиев. - Тайванката играеше мръсно и не получи официално предупреждение. Още в първи рунд Лин вкара 3-4 лакътя. Отделно като влизаше в клинч, падаше и правеше циркаджийски работи. Възмутен съм. Този толеранс от МОК към тези две състезателки... МОК подкрепя тези две състезателки, нормално е да ги подкрепят и подчинените им съдии. Чист грабеж! Светлана игра страхотно. Игра с хъс, сърце и достойнство за България."

Каменова: Аз съм жена!

Светлана Каменова напусна разочарована олимпийския ринг, след като в четвъртфинала победата бе отсъдена от реферите на широко коментираната Ю Тин Лин, дисквалифицирана заради неиздържан тест за пол на миналогодишното световно първенство. 

След мача още на ринга Светлана вдигна пред всички кръстосани пръсти и посочи себе си, а след това в миксзоната заяви единствено: "Аз съм с ХХ хромозоми, аз съм жена!", като по този начин показа отношението си към случващото се на боксовия турнир в Париж. Тя подхвърли също: "Изследвайте я за хромозоми!", докато минаваше покрай миксзоната.

Четете още

СКАНДАЛ! Светлана и треньорът й на БУНТ срещу джендър-боксьорката Лин Тин, Каменова прекратява кариерата си

СКАНДАЛ! Светлана и треньорът й на БУНТ срещу джендър-боксьорката Лин Тин, Каменова прекратява кариерата си

Боксови легенди в потрес от МОК: Позор е мъже да се бият с жени на ринга в Париж!

Боксови легенди в потрес от МОК: Позор е мъже да се бият с жени на ринга в Париж!

Реклама
Реклама
Реклама