Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18584662 www.bgdnes.bg

Париж 2024: Скандално начало и очаквано спорен завършек advertorial icon

Малко са олимпийските игри в историята, които са започвали с такова силно противоречие, като тези в Париж. Французите предложиха бляскава церемония по откриването, но със сегменти, предизвикали силно обществено недоволство. Или най-малкото - недоумение. 

Разбира се, тук говорим за няколко определени момента, които вече всички познават. Според някои критици, откриването на Олимпиадата се е подиграло с "Тайната вечеря", а според други, такъв план в сценария изобщо не е стоял на преден план.

Спорът си е спор и едва ли ще затихне изцяло, но оставяйки това настрана, вече можем да се фокусираме върху самите Олимпийски игри и всичко, което се случва в различните спортове. Това можем да направим и в уебсайта, чието рекламно лице е най-великият български футболист Христо Стоичков. Там ентусиастите могат да открият множество възможности, проверявайки своите знания и умения.

Скандалите не спират

И ако откриването беше просто “противоречиво” за усещанията и разбиранията на някои зрители, ситуацията в женския бокс е просто зашеметяваща. Целият боксов турнир сам по себе си е проблемен по много параграфи - това е единственият спорт, в който състезанието не се организира от съответната международна федерация, а от специален комитет, назначен от МОК. 

Причината е в скандалите между олимпийския комитет и Международната боксова асоциация, която е извадена от олимпийското движение заради корупция и съмнения за нагласени мачове и тенденциозно съдийство. Поради това, броят на участниците в мъжкия и женския боксов турнир е силно ограничен и стана възможно да се завоюва шампионска титла с не повече от три мача.

Но голямата драма се развихри около участието на две боксьорки, Имане Халиф от Алжир и Лин Ю-тин от Тайван, за които от МБА твърдят, че са “мъже” и нямат право да се боксират при жените. Проблемът е, че МБА се позовават на “тестове” на състезателките, които никой не знае какво представляват, от кого са проведени и какви са резултатите. Нещо повече, двете боксьорки са родени и отгледани като жени и имат успешни кариери в женския бокс, където са единствените им участия, включително и на турнири и състезания организирани от МБА. От МОК твърдят, че нямат никаква причина да се съмняват в половата принадлежност на двете състезателки и затова не могат и не искат да им забранят да участват. 

Независимо от това, противничките на тези състезатели на олимпиадата не спират да демонстрират недоволството си и твърдят, че участието им е неправомерно и опасно за останалите. Сред тези протестиращи се включи и нашата Светлана Станева, която загуби четвъртфиналната си среща от Ли Ю-Тин. 

При всички случаи, този скандал в бокса ще се помни много повече от това, кой е спечелил титлите в отделните категории.

А ако добавим към тези скандали и непонятното упорство на организаторите да използват очевидно мръсната, гъмжаща от вредни бактерии река Сена за няколко плувни състезания, както и побоищата след футболния мач между Франция и Аржентина и продължаващите от години протести на много плувци срещу “допингираните” китайци, олимпиадата в Париж със сигурност ще се запомни с достатъчно противоречия, освен с безспорните спортни постижения и рекорди. 

Как ще завърши всичко?

Тече последната седмица на олимпиадата и все още има достатъчно интересни състезания в програмата, но едно е сигурно: тази олимпиада ще остане в историята, за съжаление с доста неспортни теми и проблеми. А тепърва предстои церемонията по закриването ѝ…

Реклама
Реклама
Реклама