Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18625462 www.bgdnes.bg

Катрин Тасева: Предимството ни е в българския дух

Катрин Тасева е една от най-силните български гимнастички в последните години. Има медали от световни и европейски първенства. След участието й на олимпийските игри в Токио прекрати кариерата си. Пред "България Днес" сподели очакванията си от родните представителки в Париж.

- Катрин, какво очаквате от турнира по художествена гимнастика в Париж?

- Като всеки един българин очаквам нашите момичета да се представят на много високо ниво. Да издържат, да успеят да си изиграят съчетанията така, както са ги изработили.

Реклама

- Има мнения, че липсата на Русия и Беларус прави нещата по-лесни. Но конкуренцията в момента не е никак малка.

- Конкуренция има. Може би е една идея по-скучно, защото интригата между България и Русия беше голяма. Беше интересно в последните години да се наблюдава. Сега останалите момичета се представят много добре. Нивото на художествената гимнастика е доста високо. Момичетата имат много силна конкуренция въпреки липсата на Русия и Беларус.

- Кое е основното, което трябва да направят нашите момичета, за да успеят в Париж?

- Да овладеят емоцията, която има в тях. Да бъдат много спокойни, концентрирани, много адекватни на терена. Това се получава с повече опит. Момичетата вече имат няколко големи състезания зад гърба си. Боряна има цяла олимпиада. Могат да се справят.

- Колко е важна психическата устойчивост в битката за медалите?

- Тя е решаваща. Наистина е много напрегнато състезанието. На предишната олимпиада беше изключително интересно и много-много напрегнато.

Реклама

- Това, че художествената гимнастика е накрая на игрите, как се отразява на състезателките?

- Те си следват програмата там. Не мисля, че това влияе по някакъв начин на момичетата. Даже може би е по-готино. Вече се влязъл отдавна в състезанието и олимпиадата си тече. Другите спортисти си минават. Може би е по-добре да си накрая. Добиваш смелост, виждайки другите.

- Кое е основното предимство на нашите момичета?

- Българският дух, който имаме! Момичетата са много добре подготвени. Имаме страхотни треньори, специалисти, психолози. Всички, които работят, също вече са опитни. Знаят как да се справят с всяка ситуация.

- Тежи ли на момичетата от ансамбъла това, че са наследнички на първите ни олимпийски шампионки в гимнастиката?

- Не би трябвало да им тежи. Да, голяма отговорност е. Надявам се да не пречи на представянето им.

- Този път олимпийският цикъл беше три години. Много наситен и съкратен. Това как се отразява на състезателите?

- Отрази се добре. Някои имаха късмета да са в този цикъл. Една година по-малко си е една година по-малко тренировки. За някои е късмет. По-хубаво е, че е по-кратък периодът. Аз ако съм, ще ми е по-добре. По-малко стрес. Когато бяхме с една година повече, това ни побърка. Имаше още повече напрежение, стрес.

- Как приехте тогава новината за отлагането на олимпиадата в Токио?

- Не ни се отрази никак добре. Чакахме си я олимпиадата. Всеки спортист тренира за този момент. Беше много неприятно.

- Оставате близо до гимнастиката и след отказването си. Ще споделите ли по какъв начин?

- Може би успях да реализирам една моя втора сбъдната мечта. Още е рано да се каже. Направих своя академия. Организирам лагери, мастър класове, тренировки. Подготвили сме за следващата година много интересни неща. Тази направихме летен лагер в Созопол. Сега след олимпиадата организирам мастър клас със Стилияна Николова. През декември ще има такъв с една от украинските гимнастички от олимпиадата в Рио де Жанейро. През следващата година съм подготвила по-наситена и по-интересна програма. Мисля, че ще има желаещи. Децата искат да тренират. Залите са пълни.

- Как приемате полемиките около олимпиадата - откриването, турнира по бокс при жените?

- Аз съм абсолютна православна християнка. Вярващ човек съм. Това на откриването беше суперглупаво. Каквото и да са искали да разкажат и да представят, не е това начинът. Разбрахме цялата идея на французите да се покажат. Най-доброто от тях, културата и историята им. Това го разбрахме. Но не е начинът това. Не бъркай спорта и олимпийските ценности с тези извратени новости, които се представят в света. Аз съм много против това. Видях, че са приели закон в училищата да не се пропагандира различна сексуална ориентация и полова идентичност. Има някакъв лъч надежда.

Четете още

Ванга дава сили на Златните момичета в Париж

Ванга дава сили на Златните момичета в Париж

Илияна Раева ориса сина на Катрин Тасева

Илияна Раева ориса сина на Катрин Тасева

Реклама
Реклама
Реклама