Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18636240 www.bgdnes.bg

Легендата в борбата Александър Томов: Чужденците вдигат нивото на спорта ни

Армен Назарян е ярък пример за ползата от тях

Легендарният ни борец, петкратен световен и европейки първенец и трикратен олимпийски вицешампион, Александър Томов отговори пред "България Днес" на полемиката за натурализираните чужденци, които донесоха титли и медали от завършилите вчера Игри в Париж. Според него това само вдига нивото на спорта ни.

Шампиони в борбата станаха Семен Новиков, роден в Украйна и Магомед Рамазанов от Дагестан, Русия. В таекуондото първи олимпийски бронз донесе Кимиа Ализаде. Според простата сметка две от трите титли са от натурализирани наскоро спортисти, а Магомед и Кимиа дори не говорят български. Това отприщи гореща полемика за нивото на българския спорт и неговото бъдеще.

Реклама

"Никакви спорове може да има, а трябва всички да се радваме за Семен и Магомед - казва Сашо Томов пред "България Днес". - Все пак цял свят видя българското знаме и чу химна ни. Какво значение има, че двамата не са родени в България.

Това, че те са избрали и дошли тук е само хубаво. Някои казват, че нашите школи не работели и затова се налагало да натурализираме чужденци. Това не е вярно, школите ни работят. Не може само от последната олимпиада да се вадят такива генерални изводи. Имахме представители и в други спортове, те също показаха класа и трябва да ги уважаваме, защото са положили много труд, изтърпяли са лишения в името на това да стигнат до олимпиадата. А това никак не е лено, дори бих казал, че всеки класирал се по някакъв начин е станал победител.

Що се отнася до натурализираните чужденци, смятам че те допълнително вдигат и ще вдигат нивото на българския спорт, по-точно в тези, в които самите те се състезават. Те ще оставят своя опит тук, това е положително за работата както в школите, така и в мъжкия и женския спорт. Специално в борбата веднага давам пример с Армен Назарян. Освен, че донесе олимпийска титла, той работи в България и има сериозен принос за успехите на спортистите ни в последните 20 години. Да, може през това време да не спечелихме олимпийска титла при мъжете, но наши представители донесоха медали от много други първенства. А успехите при мъжете и жените мотивират децата да влязат в залата, да се пробват и ако им хареса да продължат.

Условия за спорт има у нас. Разбира се има още много да се желае като материална база, но който иска да спортува не бива да се плаши от несгоди", завършва една от легендите на българската борба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама