Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14382741 www.bgdnes.bg

Куркински на косъм да убие набори в казармата

Актьорът е твърдо против службата насила

Бях войник и управлявах машина, без да мога, застраших живота на войниците в нея, казва Мариус

"Винаги съм бил против насилствената казарма, но за военно обучение не мога да отговоря. За съжаление, времето е такова, че всички трябва поне да знаем как да се защитаваме." Това казва актьорът Мариус Куркински, който като войник изживява най-неприятното си екстремно преживяване с униформата.

Реклама

"Наложи ми се по принуда да бъда водач на верижна машина. Нямах никакъв опит, нито пък понятие как се кормува. На полигона видяха, че не съм годен за механик водач, но ми връчиха книжката. Изпратиха ме в едно от най-опасните бойни поделения - в село Звездец, където трябваше да управлявам машина, в която имаше и други войници. До днес не мога да си обясня как дадени хора си позволиха да сложат някой като мен да застраши не само собствения си живот, но и този на другите. Бил съм си потенциален убиец. Голям стрес! Карах из гористи райони и опасни терени. Отговарях за скъпа техника и чужди животи. Ако психиката ми беше по-лабилна, можеше дори да получа някакви отклонения", казва с днешна дата Куркински.

За добро или зло, той се научил да стреля, при това бил един от най-добрите в ротата.

"От безизходица хванах оръжието. Оказа се, че съм добър стрелец. След издънка с машината обаче ме направиха кашик - пехотинец. През цялото време ме крепеше мисълта, че съм приет в НАТФИЗ и след две години в казармата ще вляза да уча. Случилото се с мен тогава, в родната казарма, е нагледен пример какво представляваше онзи режим, как цинично подлагаше хората на риск. И сегашната ситуация на тези, които си отбраняват родината, я разбирам. Много е тъжно, дай боже да не се случи у нас", казва актьорът режисьор.

Според него човек трябва да внимава много с агресията и гнева. "Това е голям грях, ставаш подвластен на дявола. За съжаление, като по-млад съм изпадал в такива моменти, а и като режисьор понякога съм си позволявал недостатъчно уважително отношение. Днес обаче не съм такъв - появи ли се гневна мисъл, бързо я "стопявам" и не се отдавам на озлобление и мъст. Старая се да мисля позитивно", казва Куркински.

Браво на него!

Четете още

Мариус Куркински се пази с две маски

Мариус Куркински се пази с две маски

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Мариус стана градинар

Мариус стана градинар

Мариус ще празнува Деня на влюбените в Париж
Мариус ще празнува Деня на влюбените в Париж

Мариус ще празнува Деня на влюбените в Париж

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама