Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14762456 www.bgdnes.bg

Малин Кръстев: НФК ни отказа 3000 лв. за студентски проект, а отпусна 100 хиляди за травестит шоу

Актьорът, който мрази да му е лесно, станал актьор, защото не бил подготвен за контролно по български език

Няма да забравя как с проекта „Шум и бяс“ по Шекспир, който с Герасим Георгиев - Геро направихме в същата година, в която НФК вложи 100000 лв. в някакво травестит шоу, ние, с класа от театралния колеж „Любен Гройс“, на който преподавахме, кандидатствахме също. За 3000 лв. И нас ни отрязоха. Оказа се, че проектът е недостоен. С Геро вложихме лични средства в проекта на този клас, за да могат децата достойно да бъдат дипломирани. Как после поглеждаш студентите си в тази ситуация и им казваш, че това, което ние работим, е стойностно?!“, изля жлъчта си артистът и драматург Малин Кръстев „Тук и сега“ пред Деси Банова - Плевнелиева по Нова ТВ.

Реклама

Затова и вече спрял да преподава. „Съжалявам, обезверих се! Нямам нужда да гледам как едни млади хора инвестират средствата на родителите си в нещо, което за което държавата им казва: „Вие не ни трябвате, вие сте безсмислени“, добави още Кръстев. Според него държавата това показва на децата ни. Още отпреди, когато съзнателно комунистите с бърза ръка са: „заврели по затворите и са избили интелигентните хора“. „Сега ни убиват бавничко. Може би дори несъзнателно. Вероятно не разбират това, което правим. Те нямат национално мислене за това какво е българският език и култура и колко е важно това за една нация. Ние за тях сме някакъв излишен лукс - финансов също. Като сграден фонд“, споделя тъгата си Малин.

Но въпреки всичко - лишения, безсъние и трудности, пак би избрал актьорството, ако върне времето назад. „Това е чарът на тази професия. МРАЗЯ ДА МИ Е ЛЕСНО! Мразя да превръщаш професията си в нещо лесно, което само да четка егото ти. Славата е най-близката творческа смърт“, категоричен е Господарят на ефира. За него актьорската хигиена е мъдро да оцелееш в професията и мъдро да извървиш пътя си. Всичко друго е евтино. „Във времето, в което се борим с всякакви кризи, включително и липсата на ценности, вдъхновение черпя от над 30-годишния си труд. Години, в които се борим да оцелеем, защото българската култура не се прави въпреки, а поради всичко“, каза още той.

За 30-те си години на сцена, Малин Кръстев е разбрал, че театърът е една особена материя, в която можеш да позволиш да ти се случват неща, които в реалния живот би си спестил. „Разбрах, че това е професия, която не се работи. Тя се живее! В нашата професия за да направиш добра роля, трябват добри партньори, колеги и текстове", казва Кръстев.

За приза му Актьор на Европа за 2006-а г., трите му награди „Икар“, четирите „Аскеер“, последният от които за главна мъжка роля в спектакъла „Една испанска пиеса“ и т.н., стои най-вече екипната работа. „Това по-скоро са награди за постиженията ми в годините и срещите ми с любопитни и готини хора. Сигурно е хубаво да четкат егото ти и тези награди да събират прах вкъщи. Да, наистина е приятно, когато гилдията и хората, раздаващи тези награди, оценят труда ти. Но зад тях всички тези награди стоят много труд и големи приятелства с големи реисьори. Както е и партньорството ми с Вальо Танев в култовото представление „Лазарица“ на проф. Крикор Азарян по разказа на Йордан Йовков, с което обиколихме почти целия свят“, припомня Малинко.

И се сеща как е започнало всичко: „Няма да забравя - правехме контролно по български, за пореден път не бях учил. Влезе директорката с висок и плешив мъж, и каза: „Кой иска да се занимава с театър?“. Веднага вдигнах ръка - беше шанс да напусна контролното. И така животът ме срещна с Михаил Ганев, братът на актрисата Домна Ганева“, разказва той. Ганев го взима за проекта „Пинокио“ по Рада Москова и в крайна сметка се оказва, че той е човекът, който на съвсем ранна възраст го „заразява“ с понятието театър и магията му. „От малък имах афинитет към киното, дори заплашвах майка ми, че ако не спре да ме ядосва, ще вляза в телевизора. То пък взе, че се оказа вярно след това. И това определи пътят ми и желанието да се занимавам с театър“, допълва Малин.

Четете още

ЧЕСТИТО! Малин Кръстев чукна 53 на морския бряг

ЧЕСТИТО! Малин Кръстев чукна 53 на морския бряг

Малинко не пуска телефона

Малинко не пуска телефона

Малинко съветва млада колежка
Малинко съветва млада колежка

Малинко съветва млада колежка

Малин Кръстев събира пари за кемпер
Малин Кръстев събира пари за кемпер

Малин Кръстев събира пари за кемпер

Реклама
Реклама
Реклама