Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14849893 www.bgdnes.bg

Без баня и четки за зъби дъновистите са щастливи за ЧРД на Дънов

Без баня и четка за зъби ще посрещнат рождения ден на Петър Дънов неговите последователи на 11 юли. Ако беше жив, той щеше да навърши 159 години.
Както всяка година, така и тази малко преди новата година за дъновистите, която е 19 август, почитателите на "Бялото братство" посещават Рилските езера и живеят като Учителя Петър Дънов.
"Ще пеем молитвите на Беинса Дуно, както е името на нашият Дънов, ще берем билки и ще се храним в общ казан с ангелска супа и накиснати във вода ядки", сподели 73-годишната Ирина Матеева, която всяка година посреща слънцето за празника на Учителя.
Според дъновистите, и на рождения ден на Дънов - 11 юли и на 19 август слънчевата енегия е най-силна и зарежда с положителни и живителни сили. Тези дни са определени като "моментът, в който Христос се качва с трима свои ученици на планината Тавор и се преобразява. От двете му страни излизат пророците Илия и Мойсей", по думите на почитателката на Дънов.
Именно край езерото Бъбрека последователите на "Бялото братство" танцуват паневритмията и се чувстват като богове. Облечена в бяло сред тях и тази година ще бъде журналистката и бивша жена на Волен Сидеров - Капка.
"Петър Дънов ме спаси от болката, която изживях сред раздялата с Волен", споделя Капка, отдавна вече преживяла мъката от края на любовата й с политика.
Не само Капка, но и хиляди известни и неизвестни поклонници на Дънов в белите си дрехи, ще се освободят от всичките си лоши мисли и тежнения сред "белите" си приятели.
Иначе за разлика от минали години, този път битовите условия ще са перфектни. Всеки "бял" брат или сестра плаща еднократна такса за нощувка в палатка, която получава и регистрационен номер. С десет лева, трите си имена и годината на ражадане всеки се записва като жител на своята палатка. Походните тоалетни също са новост от миналата година. След края на проявата членовете на братството "консервират" фекалната маса със специални трици. Дъновистите се прехранват най-вече с вафли, бисквити и зеленчуци, от които не остават нито една обелка или хартийка. Всичко се събира в собствени торбички и се сваля до първите обществени кофи за боклук на Паничище.
Катърите и коните за превоз на туристически раници струват 10 лева на брой човек. На рилските езера, за да не тъпчат всиокопланинската трева всички братя и сестри са боси за белия танц. Едно от най-впечатляващите неща "горе" на високо, е поведението на децата, доведени от белите семейства в къмпинга. Към тях не се чува нито едно плажно подвикване и никакво типично детско глезене. Всички малчугани участват в танца наред с върастните, а бебетата са на гърба на майките си.
На пръв поглед дъновистите изглеждат като излезли от приказките. Излъчват наивност, простодушие и доброта по детски, говорят тихо, почти шептят.
Истинските почитатели на Дънов идват на Рилските езера от март месец. Палатковият лагер е невероятно чист. Доброволци дежурят в кухнята, където веднъж дневно се готви безплатна здравословна храна. Най-често менюто се състои от ангелска супа (картофи и зеленчуци) и накиснати във вода ядки. Денят започва с пиене на гореща вода. После продължава със семинари, беседи и концерти на класическа музика. Много от последователите на Дънов са цигулари. Белите братя са еколози на духа и тялото и придават духовност на рилската пустиня.

Четете още

Продуцентът Димитър Гочев прави филм за Петър Дънов и Бялото братство

Продуцентът Димитър Гочев прави филм за Петър Дънов и Бялото братство

Художникът Пламен Капитански:
Преподобна Стойна направи чудо с мен!

Художникът Пламен Капитански: Преподобна Стойна направи чудо с мен!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама